Vervanging door kaas of koolhydraten
De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in drie groepen. De eerste groep verving een deel van hun dagelijkse voeding door 80 gram kaas met een vetpercentage van 25-32%. De tweede groep at 80 gram magere kaas met een vetpercentage van 13-16%. Een controlegroep verving een deel van hun voedsel door koolhydraten in de vorm van brood met jam. Voor en na het experiment analyseerden de onderzoekers de bloedwaarden.
Aan het eind van de studie vonden de onderzoekers geen verschil tussen de groepen in het risicofactoren voor metabool syndroom zoals het gehalte LDL-cholesterol, triglyceriden, insuline, nuchtere glucose, bloeddruk en middelomtrek. De groep die de volvette kaas at, liet een kleine verhoging in HDL-cholesterol zien.
'Kaas past in gezond dieet'
Volgens onderzoeker Farinaz Raziana van de Universiteit van Kopenhagen hoeft deze uitkomst niet voor andere vormen van zuivel te gelden en moet het neutrale effect van kaas op het cholesterolgehalte nog verder onderzocht. Wel concludeert ze op basis van dit onderzoek dat het aannemelijk is dat volvette kaas in een gezond dieet past.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vet even gezond als mager? Laat dat het VC en heer Katan maar niet horen Marjolein, die maken gehakt van deze studie. Vetheid is des duivels oorkussen vinden zij. Volvette boerenkaas van grasetende koeien is nog gezonder trouwens dan de gepasteuriseerde variant. Van nature bekend en de darmflora is er dankbaar voor.
Dat is idd het grootste probleem Tom, alle verleidingen proberen te weesrtaan, ook ik heb het daar best moeilijk mee. Het loopt de puigaten niet meer uit zoals vroeger, maar soms wou ik dat ik mijn 'trek in iets lekkers' zenuwbanen uit kon zetten. Vandaar dat de reguliere diëten met zakjes poeder enz niet werken, als je op gewicht bent moet je weer 'gewoon' gaan eten en wat is dat tegenwoordig volgens de huidige norm..........
Astrid, voor je lichaam kan het inderdaad weinig kwaad om eens in de 2-3 weken een magnum te nemen, net als het voor een ex-roker weinig kwaad kan om elke maand een sigaretje te nemen, of voor een ex-alcoholist om in het weekend een enkele borrel in te schenken.
Het grote risico is dat je met zo'n incidentele consumptie jezelf weer verleid om meer te gaan snoepen. Dat verschilt natuurlijk enorm per persoon, de een kan daar veel beter mee omgaan dan de ander.
Ik heb zelf vroeger altijd veel gesnoept, en ik ben daar nu volledig mee gestopt. Ik mis de magnums en de koekjes totaal niet. Zelfs als iemand tegenover me een ijsje eet, doet me dat helemaal niks meer. Maar dat lukt me alleen maar omdat ik de lijn bij 0 heb gelegd. Onze hersens zijn heel slim in het manipuleren van onszelf, zeker als de grenzen onduidelijk zijn. Een grens bij nul is heel mooi duidelijk, terwijl "heel af en toe" de deur open zet voor manipulatie, die heel goed kan eindigen bij een doos van 3 magnums achter elkaar opeten.
#2 Tom: In zo'n dieet past heus nog wel een magnum, maar niet meer elke dag van de week, maar gewoon 1x in de 2 of 3 weken. Dat is het probleem, men denkt dat het eten, een maaltijd is, terwijl het een traktatie voor heel af en toe is
#1: je kunt het dieet gezonder maken door meer volvette kaas te eten, minder koolhydraten, en te stoppen met suiker. In zo'n dieet past dan geen magnum meer, maar je kunt er wel 20 kilo mee afvallen.