imageVerbazingwekkend hoe dingen soms langs elkaar kunnen lopen. Juist nu er veel aandacht is voor wat ouderen eten en hoe ze verzorgd worden, komt er ... een extra oproep om daar aandacht aan te besteden.

Mede naar aanleiding van Kristel Nijs en het rapport Kennedie is de hele zorgindustrie zich rot geschrokken.

Nu vindt Arnold Dijkstra, lector Voedelveiligheid aan de hogeschool Van Hall Larenstein is verbonden, dat Voeding voor ouderen een belangrijk thema moet worden binnen de opleidingen Voedingsmiddelentechnologie.
Dijkstra is met medewerkers van de school een project binnen de Regeling Innovatie Groen Onderwijs (RIGO) gestart om te onderzoeken wat er bekend is over ouderen en voeding, en hoe dit een plaats kan krijgen in het onderwijs. De laatste tijd duiken regelmatig verhalen op over ondervoede ouderen. Daarnaast spelen voedselkwaliteit en -veiligheid een belangrijke rol in de gezondheid van ouderen, stelt Dijkstra. Het eetgedrag en de behoeften van ouderen zijn anders, waardoor gemakkelijke een tekort aan bepaalde vitaminen of vezels kan ontstaan. Bovendien zijn mensen op leeftijd gevoeliger voor bacteriën.

Van Hall Larenstein werkt in het project nauw samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en het Voedingscentrum. Binnen Wageningen UR wordt onder andere samengewerkt met de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) en de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit. Daar wordt al onderzoek naar het thema gedaan.

bron: Resource
Dit artikel afdrukken