
Mede naar aanleiding van Kristel Nijs en het rapport Kennedie is de hele zorgindustrie zich rot geschrokken.
Nu vindt Arnold Dijkstra, lector Voedelveiligheid aan de hogeschool Van Hall Larenstein is verbonden, dat Voeding voor ouderen een belangrijk thema moet worden binnen de opleidingen Voedingsmiddelentechnologie.
Dijkstra is met medewerkers van de school een project binnen de Regeling Innovatie Groen Onderwijs (RIGO) gestart om te onderzoeken wat er bekend is over ouderen en voeding, en hoe dit een plaats kan krijgen in het onderwijs. De laatste tijd duiken regelmatig verhalen op over ondervoede ouderen. Daarnaast spelen voedselkwaliteit en -veiligheid een belangrijke rol in de gezondheid van ouderen, stelt Dijkstra. Het eetgedrag en de behoeften van ouderen zijn anders, waardoor gemakkelijke een tekort aan bepaalde vitaminen of vezels kan ontstaan. Bovendien zijn mensen op leeftijd gevoeliger voor bacteriën.
Van Hall Larenstein werkt in het project nauw samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) en het Voedingscentrum. Binnen Wageningen UR wordt onder andere samengewerkt met de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) en de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit. Daar wordt al onderzoek naar het thema gedaan.
bron: Resource
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Utrecht hebben ze een mooi oplossing gevonden om het nuttige met het aangename te verenigen...
@ Dick, ik beweer hier niet dat het fout is dat een school dit oppakt. Wij zijn er zelf ook druk mee bezig dus dat zijn eigenlijk goede ontwikkelingen. Ik vind alleen, en dat zeg ik ook, dat ze achter de muziek aan hobbelen. Ze hebben eerst even gezien of dit wel haalbaar was en langs de lijn gekeken of ze wel mee zouden moeten doen. Nu iedereen daar al volop mee bezig is, welliswaar achter de schermen, doen ze alsof ze het buskruid hebben uitgevonden.
Dat is wat mij tegen de borst stuit. Verder een prima ontwikkeling, absoluut.
Ailko, waarom is het fout als een onderwijsinstelling dat ook oppakt, ook al hebben anderen het al opgepakt? Het is een school die - bij mijn beste weten - praktijk gerichte mensen oplevert. Het lijkt mij prima als er wat meer op de hoogte zijn van de verhouding van de eetkwaliteit van een ouderenleven.
die link naar RIGO klopt niet. RIGO hoort bij de Groene KennisCooperatie (GKC) waarin alle groen onderwijs instellingen zich verbonden hebben (en die onder LNV vallen ipv onder OCW).
Ik heb met plezier het stukje gelezen. Ze weet die treurigheid op een ludieke manier te brengen.