Als ze allemaal minstens een fiets hebben, moeten ze dus ook allemaal te eten hebben. Logisch, want je koopt geen fiets als je nog niet eens te eten hebt. Knoop het dus in je oren: als je een fiets hebt, heb je geen honger meer, anders had je geen fiets gekocht. Dat is een waarheid als een koe.
Als je nu met je ene oog naar de vleesdiscussie van deze week kijkt en met het andere naar de vrolijke lezing van Rosling, dan ga je de omvang van het probleem zien.
Rosling maakt zich vooral druk over het verschil tussen armoedige slippers en die fiets. Of er genoeg te eten is en wie daar wat aan kan doen, vraagt hij zich niet zo af. Dat deden wij hier van de week al genoeg. Wel komt hij dus tot dezelfde conclusie als sommigen hier trokken: het gaat over het spreiden van welvaart op een manier die de aarde kan trekken. Wonderlijk dus dat het kwaad wordt gesymboliseerd door 'vlees' terwijl de uitdaging oogverblindend ingewikkelder is.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Dick, zou je onderstaande vragen kunnen beantwoorden?
Met voorbaat dank.
***
Je bent zeker niet duidelijk in wat jij verstaat onder technologie, zou je dat uit kunnen leggen?
Ik ben ook niet tegen technologie, maar het is maar een begrip.
Ik denk dat jij bedoelt iets wat technologisch mogelijk is gaan we invoeren in de maatschappij, omdat het nieuwe technologie is, en dus moet het wel goed zijn, net zoals een kind altijd blij is met nieuw speelgoed, en dus een ‘gelukkig’ kind moet zijn.
De toekomstige interviews zal ik zeker gaan lezen van mensen die nadenken over de toekomst van ons eten.
Maar dan wordt je weer onduidelijk en zegt ‘we moeten wel voor tech zijn’,
met alle risico’s die daar aan vastzitten omdat we een aantal stations gepasseerd zijn.
Dat is toch een appart standpunt.
-genetische modificatie van voedsel is niet per definitie een verbetering, laat staan dat het een noodzaak is.
-het huidige graan in de wereld is zeker geen probleem, ook nog niet gemodificeerd, maar men wil dat modificeren voor marktposities.
-Waarom zou jij dan nu vinden dat graan modificatie een noodzaak is, kun je dat uitleggen?
-en dan zeggen iets is een gepasseerd station, en dus moeten we het risco maar nemen terwijl het nog niet eens gemodificeerd is?
-erg rare positie bepaling als je jezelf een optimist noemt, ik laat de ethische vraag dan nog maar even buiten beschouwing.
***
All, Sorry bovenstaande 3 berichten horen op draadje,
http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/heeft_mama_honger/
Excuses, vergissing is menselijk.
@Dick 01/08 15:22
Ik ben verbaasd over je opstelling met gentech.
Ik zal dat stukje met mijn vragen copiëren naar het andere topic,
http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/maak_mensen_rijker_dan_komen_er_minder/
Ik verwacht dat je die vragen gaat beantwoorden.
Zeker waarom jij granen genetisch wil modificeren en je zo passief opsteld,
terwijl niets mis is met het huidige graan.
@Josien 01/08 16:29
-Idd consumenten moeten bewust betrokken worden bij voedsel zodat ze zelf keuzes gaan maken en betrokken raken.
-Die richting is de enigste weg ipv verdere verwijdering van de voedselketen.
-zeker heb ik nog veel te leren, ik leer nog dagelijks.
-Voedsel is belangrijk en daarmee zeker de kennis en toegewijde boeren zelf.
-maar ook zij zijn een schakel geworden.
-boeren houden dieren, maar het is de industrie/supermarkt die bepaald en de eisen zouden moeten stellen hoe zij dat doen en met welke middelen, dus ook met voldoende opbrengsten en geld voor investering in een vruchtbare toekomst met steeds minder dierleed.
-dat levert concepten waar best veel ondernemersvrijheid in te vinden kan zijn,
-maar de industrie en CBL levert de kwaliteits eisen en de concepten en zorgt dat ze werken en waar nodig bijgestuurd en bijgeschaaft worden.
-Voedsel is een sectorverantwoordlijkheid van schakels, en je levert de consument hoogwaardig voedsel en veel hoogwaardige keuzes.
@Annechien 01/08 14:50
Dank voor het antwoordt, ik heb net gereageert op de agd.
Maar voorlopig conclusie is.
-Dat dieren die voor vleesconsumptie gehouden worden beter af zijn bij een dier centrale aanpak.
-Dus ruimte, groepshuisvesting, goed voer, stro, afleiding etc, zeg maar het rondeel concept als een basis denken/uitgangspunt.
-en dat dit eigenlijk een minimale sector eis zelf moeten zijn om vlees aan te bieden aan de consument.
-Dat honger of trek, genoeg of te weinig voedsel per dier of diergroep veel discussie oplevert.
-Het is lastig, ik vindt het ook niet eenduidig, dus stel ik voor om onafhankelijk wetenschap nu ano 2010 dat per diergroep en concept weer te gaan bekijken en dat elk jaar te doen.
-Ook de minimale eis van de sector zelf zou moeten zijn, geen proactief antibiotica, geen mrsa en geen esbl.
-leuk dat dit bijgehouden wordt nu, maar dat dit eigenlijk gewoon te laat is.(pff CBL waar was die???)
-dat op korte termijn een apparaat komt dat elk dier dat dient voor de voedselketen scant dat een bedrijf afgaat, en scant op antibiotica, ziektes, mrsa en esbl en vacinaties ertc.
-bij overschrijding van nader te bepalen waarden, kan dat niet in de voedselketen gebracht worden.
Dan is er voortschrijnend inzicht mbt dierenleed.
-Ten alle tijde moet dat inzicht aangewend worden om dierenleed te voorkomen.
-De sector moet dat zelf als een eigen verantwoordelijkheid nemen.
-nu anno 2010 kan echt plofkippen niet meer, dat is wreed en puur dierenleed.
-ook zeker wit kalfsvlees is puur dierleed.
-Het is bewust onthouden van ijzer om een 'wittere' kleur te verkrijgen.
-wie dat ooit bedacht heeft is een raadsel, namelijk je hebt een normaal kalf, en dan bedacht men, als we nu eens niet het normale voer geven/dus weinig ijzer, dan kan het meer geld opleveren en dus gaan we dat doen.
-wel wat next? ,een groene vloeistof inspuiten omdat groen kalfvlees meer geld oplevert?
Dan het probleem de consument is de schuldige,
-nee dat is het niet, een sector is verantwoordelijk voor hoge kwaliteit inclusief welzijn.
-die producten en concepten ga je maken, uitvoeren en betaald de boer daar goed voor in geld.
-hoe en hoeveel een consument voor iets betaald hoeft niet een 1 op 1 realtie te zijn, daar kunnen andere inzichten en opstellingen voor gevonden worden.
-dan ga je puur inzichtelijk maken wat voedsel is an al haar schakels en processen.
-Veel mensen die bewust over vlees nadenken, kiezen voor minder vlees, maar kiezen voor meer welzijn.
-dit is nog steeds wat de sector niet wil aanvaarden, echter als sector heb je je iets dienstbaarder op te stellen, ipv vlees letterlijk opdringen laat je nu de consument bewuste keuzes maken.
-Liever bewuste mensen en bewuste keuzes, wat sterke concepten geeft dat opdringerige multinationals met marketing prietpraat, die onbewuste mensen bewust onbewust houd.
Lijkt me prima verhaal, aanvullingen en meer en/of betere ideën van anderen zijn gewenst.