Fabrikanten streven naar vertrouwen van de consument, maar verstoppen hun productieprocessen achter dichte muren en in gesloten fabrieken. Zo maken ze zich het leven ingewikkeld, vindt Bessels want ze zouden domweg kunnen laten zien hoe ze hun producten maken door hun dichte muren door grote glazenpanelen te vervangen. Dat zegt Bessels in een interview met EVMI.
Glazen gangen
Volgens de architect kun je met een paar eenvoudige ingrepen verbetering bereiken. "Met glazen gangen met overal zicht op de productie krijg je niet alleen letterlijk transparantie. Het geeft ook een betere binding van kantoorpersoneel met de productie.” En dan heeft hij het nog niet over bezoekers die door met eigen ogen te zien wat er gebeurt een 'beleving' meemaken die de binding met het product sterk kan vergroten. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de auto-industrie waar klanten mee kunnen kijken met de productie van hun eigen auto, of naar de Oostenrijkse broodfabrikant Haubi's, die jaarlijks 100.000 consumenten over de vloer krijgt. Ook diverse brouwerijen bieden letterlijk 'kijkjes in de keuken', maar in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie zijn de voorbeelden verder maar schaars.
Vermijd 'nep'-beleving
Bessels vindt dat maar raar. Volgens hem is transparantie voor de toekomst van de sector noodzakelijk. Voor hygiëne-problemen hoeven de fabrikanten niet bang te zijn. "Een glazen gang biedt zelfs voordelen boven rondleidingen door de fabriek. Dan kun je namelijk cruciale, concurrentiegevoelige procedés veel beter buiten beeld houden. Je geeft zicht zonder inzicht.” En je hebt de gelegenheid de consument een bijzondere beleving mee te geven. Waarbij je niet moet doorschieten in een 'nep'-beleving: 'pretparkachtige toestanden' en 'panden als 'mislukte voormalig Oost-Duitse winkels' wijst hij af. Daarentegen kunnen producenten met een 'inspiratiecentrum' hun traditionele product weer 'hot' maken. "Foodbedrijven en -specialisten moeten consumenten het gevoel geven dat het een feest is dat ze er zijn. De eerste hand die je de klant geeft, is toch de knop van de voordeur”, stelt Bessels.
Bessels heeft de afgelopen 30 jaar ruim 100 projecten in de foodbranche ontworpen en gerealiseerd, waaronder Plusfood, Jeurgens Banket, Vion, Zuivelhoeve, Ruitenberg, Oliehoorn en LePoole. Nu is het wachten nog op compleet van plexiglas gemaakte etenswarenfabrieken en slachterijen.
Fotocredits: Don't throw stones, Instant Vantage
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Henric je hebt helemaal gelijk. In de tuinbouw is het transparant. Ook is er regelmatig Kom in de kas. Ook daar kan men alles zien. Misschien moet er aan de binnenkant van de gevel ook nog eens de balans ophangen om zo nog meer transparantie te geven. Mogelijk gaat men dan toch eens nadenken dat de marge wel erg dun is. En als je het geïnvesteerd vermogen ziet.........
Idd, ik denk ook niet dat 'in de fabriek kunnen kijken' zal helpen, je weet als consument nog niks, sterker bij veel fabrieken kan het dan best zij dat het averechts werkt, omdat het productieproces er smerig uitziet. Zo heeft mijn broer eens bij een bedrijf gewerkt dat olietanks enz schoonmaakte en dus ook bij unilever op de margarine/boter fabriek en hij zei "als je dat ziet lust je nooit geen boter meer". Zoals Vera zegt, we hebben geen kijkje in de fabriek nodig, maar transparantie in wat het is wat ze in ons eten stoppen, zoals het artikel 'de angst voor E-nrs'. De consument is bang voor al die toevoegingen, E-nrs enz, omdat we niet weten wat het is, wat het met ons lijf doet en er veel kreten naar buiten komen dat je van nr ... of dingetje zus of sufje zo ziek wordt. We willen niet zien hoe een prakkie zuurkool in elkaar gedraaid wordt, we willen weten wat het precies is wat ze erin stoppen.
Mag ik even zeuren? Onze kwekerij is al sinds de oprichting transparant, om praktische redenen. Als beloning voor deze transparantie moeten wij nu meer dan een ton investeren om te voorkomen dat we licht uitstralen. Een collega merkte op dat hij dit geld beter in de sloot had kunnen gooien, dan zag je tenminste nog een kringetje.
Overigens is iedereen welkom om bij ons te komen kijken, ook al jaren.
Ook in een transparante fabriek zie je niet wat er precies gebeurt, dat lijkt alleen maar zo want je ziet maar een deel. Net als in de Efteling. Leuke 'beleving', maar veel wijzer word je er niet van.
Echte transparantie gaat over juiste en volledige voorlichting, zowel aan professionals als aan leken/consumenten. Daar heb je geen plexiglas voor nodig en ook niet per se een bezoek aan de fabriek.
Ik zie deze initiatieven meer als een marketinginstrument ter verbetering van het imago van de producent.
Stom toeval (hoop ik) dat ik dit al 'tig jaar beweer en Bessels er nu mee komt. Maar maakt mij niets uit wie van ons tweeën de Nobelprijs krijgt, als het maar een hit wordt in vlees- en voedselland: 100% transparant. Letterlijk.