Hans Huijbers van LTO Nederland maakt zich zorgen over de duurzaamheidsconcepten waar binnen de varkens- en pluimveesector al twee tot drie jaar aan gewerkt wordt. Hij reageert op de berichten dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) duurzaamheidsconcepten zoals de Kip en het Varken van Morgen zou willen verbieden omdat ze tegen de mededingingswet ingaan. Het rapport van de ACM is nog niet openbaar, liet staatssecretaris Sharon Dijksma onlangs weten.

LTO: hogere prijs voor de boer
Huijbers zegt: "De duurzaamheidsconcepten zijn ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de pluimvee- en varkenshouders een meerwaarde kunnen pakken voor productie onder hogere eisen. Supermarkten moeten hieraan meewerken. Het moet niet zo zijn dat het concept alleen leidt tot een hogere kostprijs voor de boeren".

Hij vindt dat snel duidelijk moet worden waar de twijfels van de ACM zich op richten. "Als het in orde is, moeten we als keten, dus inclusief de supermarkten, het ook echt gaan doen waardoor de boeren een meerprijs krijgen. Als de ACM niet akkoord is, moeten we kijken of de wet aangepast kan worden of dat het concept aangepast kan worden. [..] Als je dan eindelijk op het punt bent om te beginnen en het gaat niet door, is dat een enorme tegenvaller. Het zet een enorme negatieve mindset, vooral bij de voorlopers die al actief met het nieuwe concept bezig zijn."

'Soms maar goed ook'
Dijksma lijkt iets van plan te zijn. Ze zei in de Tweede Kamer blij te zijn dat het rapport van de ACM nog niet gereed is. Achter de schermen wordt er echter al wekenlang over gesproken. Ze lijkt erop in te willen grijpen, zoals ook Huijbers suggereert door zijn verwijzing naar wetsaanpassingen. Dijksma zei over het ACM-rapport dat nog er ergens zou 'zweven': dat is soms maar goed ook. Zodra het rapport afgerond is, zal ik het waar mogelijk voorzien van een kabinetsreactie naar de Tweede Kamer sturen.

Die uitspraak zou erop kunnen duiden dat ze een eventueel ongelukkig oordeel van de Autoriteit weliswaar zal respecteren, maar meteen achterhaald laat zijn door een beroep op wetgeving die aan vernieuwing toe is.

Fotocredits: Hans Huijbers, LTO Noord
Dit artikel afdrukken