De aardgaswinning die Nederland de afgelopen decennia grote voordelen heeft opgeleverd, heeft. zo weten we sinds een paar jaar, ook een groot nadeel. Groningen wordt regelmatig geteisterd door aardbevingen, met alle gevolgen vandien.

Leefbaarheid
In het Groningse Loppersum, het epicentrum van de aardschokken, zit supermarktondernemer Jan Willem Scheffers niet bij de pakken neer. Hij sloeg vrijdag de eerste paal voor de eerste aardbevingsbestendige Albert Heijn-vestiging van Nederland. "De bouw van deze winkel draagt bij aan de leefbaarheid in dit dorp, niet alleen voor de inwoners maar voor de hele regio. Ik heb vertrouwen in de toekomst van Loppersum", aldus Scheffers. De supermarkt in Loppersum opent naar verwachting dit najaar zijn deuren.

NAM
Voor de financiering van zijn pand, dat letterlijk tegen een stootje moet kunnen, klopte Scheffers onder meer aan bij de NAM, "die door de gasboringen verantwoordelijk wordt gehouden voor de aardbevingen", schrijft De Levensmiddelenkrant. De NAM heeft voor nieuwbouw de 'Slimmer ontwerpen regeling' in het leven geroepen.

Fotocredits: De eerste paal in Loppersum, NAM
Dit artikel afdrukken