image

Vanmorgen kwam het Agrarisch Dagblad met het nieuws dat de Engelse super Tesco’s meer lokale produkten op het schap gaat zetten. Goed nieuws zou je zeggen. Eindelijk die leuke bijzondere seizoensgroenten en –fruitsoorten van dichtbij uit de buurt óók bij je super. Lekker makkelijk en logisch. En éindelijk ligt je lokale boer ook gewoon op het schap.

Maar is dat nou zo logisch? Graag jullie oordeel! Probleem 1: de boer komt van een koude kermis thuis want de marges van de supermarkt staan nu eenmaal niet toe dat een kleine lokale boer wordt beloond naar zijn kleinschalige en dus hoge kostprijs. Logisch dus dat boeren er helemaal niet zo happig op zijn.

Probleem 2: logistieke processen werken nu eenmaal zo dat er sprake is van centrale herverdeelpunten. In gewone taal, je lokale Ster-appel uit de buurt van Heerlen, gaat eerst via de centrale in Amsterdam (of waar dan ook) om daarna weer in Heerlen terecht te komen. Logisch dus dat er een beetje wordt gesjoemeld met de betekenis van het begrip ‘lokaal’. (Het artikel onder de doorclick is een beetje onrealistisch 'links', maar laat het probleem prima zien)

Mijn keuze mag dus duidelijk zijn: dit is geen voorbeeld om te volgen.

Vraag: waarom moet eigenlijk alles bij de supermarkt liggen? Waarom gaan we niet voor bijzondere dingen naar een kleine lokale winkel? Dat past nl. veel beter bij de schaal van hun economie en .... voor een bijzondere horloge ga je toch ook niet naar de supermarkt of de Makro?
Dit artikel afdrukken