Wie kent niet het 'patatje oorlog'? Een geliefde, of juist verafschuwde, portie friet met mayonaise, satésaus en uitjes.

Dit jaar vier Nederland 70 jaar bevrijding. In dat kader komt War Child met een lichtvoetige 'omkering' van het patatje oorlog. Vanaf 5 mei, Bevrijdingsdag, kun je met een gerust hart een 'Frietje Vrede' bestellen.

Bevrijdingsdag
Op 5 mei worden er in het hele land bevrijdingsfestivals georganiseerd. Naast de viering van bevrijding en vrijheid, staat ook de onvrijheid in de rest van de wereld centraal.

Daar springt War Child op in. War Child zet zich wereldwijd in voor honderdduizenden oorlogskinderen. Tijdens de actie biedt War Child snackbars, cafetaria’s en andere verkopers van friet - al dan niet bij een bevrijdingsfestival - de kans om een patatje om te toveren in een Frietje Vrede. De opbrengst van de actie komt ten goede aan kinderen elders op de wereld die in oorlog verkeren.

Vredevorkjes
Voor 20 eurocent extra kunnen consumenten een speciaal ontworpen FSC houten frietvorkje kopen bij hun patatje naar keuze. Zo maak je van je ‘gewone’ patatje een Frietje Vrede. Volgens War Child kunnen consumenten met dit kleine gebaar iets groots doen: kinderen die nu in oorlog leven, uitzicht geven op een beter leven.

Ondernemers
De actie wordt ondersteund door de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Frituurcentrum. Ondernemers kunnen meedoen met de actie door een Frietje Vrede pakket te bestellen. Consumenten kunnen op twitter hun #frietjevrede delen. De actie loopt vanaf 5 mei tot medio juni, of zolang de voorraad strekt.

Fotocredits: ‘Frietje Vrede’ War Child
Dit artikel afdrukken