Gebogen over een kratje vraagt de vrouw vol belangstelling 'En wat is dit nou?' 'Dit zijn kerstomaatjes aan takjes, dan kan iedereen zien hoe ze nou eigenlijk aan de plant groeien', antwoordt de vriendelijk glimlachende gastvrouw van het biologische groentetelerskraampje. 'Jeetje, wat bijzonder. Mag ik er eens van proeven?'
Proeven, zoveel mogelijk proeven, daar gaat het om. Langzaam schuifelt het publiek dat 15 euro betaalde om deze markt te mogen bezoeken langs de kraampjes. We zijn in de Kunsthal in Rotterdam, waar van 26 t/m 28 september voor de derde keer het 'Festival voor de Echte Smaak' plaatsvond.

Veel bezoekers zijn zonder al te veel kennis van zaken op zoek naar gratis hapjes, maar ook zijn er veel insiders en blijmoedige klanten, oprecht geïnteresseerd en enthousiast over de bijzondere producten van de veelal kleinschalige producenten. Tussen de worsten, kazen, Westlandse druiven, wijnen, destilaten en bonbons – alles te koop tegen pittige prijzen – ontstaan geanimeerde gesprekken die niet zelden onderbroken worden door een informatief 'Zit u ook in de culinaire business?' Aan het einde van de dag loopt iedereen moe maar voldaan te zeulen met grote tassen vol buitgemaakte specialiteiten.
Naast het bezoeken van de markt met kraampjes van producenten kunnen er elk uur voor 5 of 10 euro workshops worden gevolgd. Die vinden niet plaats in afgesloten lokalen, maar in open compartimenten tussen tentoonstellingsschotten. Hoewel de klasjes beperkt zijn tot een twintigtal deelnemers spreekt de instructeur door een microfoontje. Geen overbodige luxe, zo blijkt als de cursisten van de workshop'Brood bakken met eigen handen' in de cubicle naast de onze een wedstrijdje beginnen wie het hardste zijn deeg op tafel kan smijten. Onze docent 'Proeven van traditionele theesoorten uit China en Taiwan' – die net bezig is uit te leggen hoe thee na maanden van fermenteren wordt gewokt om dat proces te laten stoppen – komt er amper nog bovenuit.
Minder exclusief is het kooktheater. In het Auditorium van de Kunsthal, met 250 zitplaatsen, staat een groot aanrecht opgesteld waar ieder uur een andere kok een demonstratie geeft. Het is natuurlijk gewoon reclame voor eigen zaak, soms in samenwerking met een leverancier of producent, maar best gezellig om naar te kijken. Alle demonstraties worden op clowneske wijze aan elkaar gepraat door de Frans-Nederlandse chef-kok Alain Caron. De liefde en passie voor de producten waar ze mee werken straalt er vanaf.
Het KunsthalKOOKT-festijn is een soort tweejaarlijkse huishoudbeurs voor foodies, met alle associaties die dat oproept: mensenmassa’s, rijen bij de toiletten, foldertje en flyers. Maar ook een feestje, een viering van al die lekkere dingen die er in Nederland gemaakt worden.
Dit artikel afdrukken