Proeven, zoveel mogelijk proeven, daar gaat het om. Langzaam schuifelt het publiek dat 15 euro betaalde om deze markt te mogen bezoeken langs de kraampjes. We zijn in de Kunsthal in Rotterdam, waar van 26 t/m 28 september voor de derde keer het 'Festival voor de Echte Smaak' plaatsvond.
Veel bezoekers zijn zonder al te veel kennis van zaken op zoek naar gratis hapjes, maar ook zijn er veel insiders en blijmoedige klanten, oprecht geïnteresseerd en enthousiast over de bijzondere producten van de veelal kleinschalige producenten. Tussen de worsten, kazen, Westlandse druiven, wijnen, destilaten en bonbons – alles te koop tegen pittige prijzen – ontstaan geanimeerde gesprekken die niet zelden onderbroken worden door een informatief 'Zit u ook in de culinaire business?' Aan het einde van de dag loopt iedereen moe maar voldaan te zeulen met grote tassen vol buitgemaakte specialiteiten.
Naast het bezoeken van de markt met kraampjes van producenten kunnen er elk uur voor 5 of 10 euro workshops worden gevolgd. Die vinden niet plaats in afgesloten lokalen, maar in open compartimenten tussen tentoonstellingsschotten. Hoewel de klasjes beperkt zijn tot een twintigtal deelnemers spreekt de instructeur door een microfoontje. Geen overbodige luxe, zo blijkt als de cursisten van de workshop
Minder exclusief is het kooktheater. In het Auditorium van de Kunsthal, met 250 zitplaatsen, staat een groot aanrecht opgesteld waar ieder uur een andere kok een demonstratie geeft. Het is natuurlijk gewoon reclame voor eigen zaak, soms in samenwerking met een leverancier of producent, maar best gezellig om naar te kijken. Alle demonstraties worden op clowneske wijze aan elkaar gepraat door de Frans-Nederlandse chef-kok Alain Caron. De liefde en passie voor de producten waar ze mee werken straalt er vanaf.
Het KunsthalKOOKT-festijn is een soort tweejaarlijkse huishoudbeurs voor foodies, met alle associaties die dat oproept: mensenmassa’s, rijen bij de toiletten, foldertje en flyers. Maar ook een feestje, een viering van al die lekkere dingen die er in Nederland gemaakt worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor een beeldverslag van bovenstaande, hier klikken: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/
Robin,een mooi overzicht geef je weer.Overigens ook van de beschrijving hierboven.Bedankt.
Robin, heb je nog bij Van Wees gesnuffeld aan hun eetparfum?
Ja! Sterker nog, ik heb 3 flesjes gekocht. :-)
Kon het niet weerstaan. (rozemarijn, sereh en anijs)
Hier een foto van hun kraampje.
Ik heb ze bijna allemaal mogen ruiken. Maar tsja, wat kan ik ervan zeggen? Het ruikt precies naar wat er op het etiketje staat. En wat voor extra effect dat dan op je eten zal hebben, dat moet je je dan nog steeds zelf voorstellen. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd.