De Britse arts en tv-presentator Xand van Tulleken besteedde gisteren op de BBC in The Truth about Carbs aandacht aan de kleur van koolhydraten. Je hoeft niet rigoureus alle koolhydraten uit je dieet te schrappen, maar wel zoveel mogelijk witte en beige.

Wit, beige en groen
Van Tulleken legt uit dat er drie soorten koolhydraten zijn: zetmeel, suiker en vezels. Suiker zijn de 'witte' koolhydraten. We komen ze tegen in frisdranken, snoep, gebak en bewerkte producten en daar weten we inmiddels wel van dat we er minder van zouden moeten eten. Zetmeel, de 'beige' koolhydraten, vinden we in brood, pasta, aardappelen, graanproducten, rijst en dergelijke. Schrappen of in ieder geval minderen van deze voedingsmiddelen is het uitgangspunt van de populaire 'low-carb'-diëten. Minder koolhydraten eten helpt niet alleen gewicht te verliezen, maar verbetert ook de algehele gezondheidstoestand en kan zelfs diabetes terugdraaien.

Veruit de interessantste categorie koolhydraten zijn volgens Van Tulleken de 'groene' koolhydraten. Dat zijn de voedingsvezels die in groente en fruit voorkomen. Groene koolhydraten zijn verzadigend, houden je maag en spijsverteringskanaal gevuld en leveren vitaminen en mineralen. Het leuke van die vezels is dat ze moeilijk verteerbaar zijn, en dat betekent dat ze je lichaam aan het werk zetten. Je moet er op kauwen, ze vullen je maag langer, zetten je spijsverteringsstelsel aan het werk om ze te transporteren naar je dikke darm - waar ze niet jou voeden, maar je darmbacteriën. Er bestaat ook nog zoiets als 'resistent zetmeel', dat vind je in peulvruchten en volkoren granen, dat is pas echt goed voor je darmbewoners.

Persoonlijke gevoeligheid
Hoe goed of slecht koolhydraten voor je zijn verschilt van persoon tot persoon, weten we onder meer van Van Tullekens tv-collega Saleyha Ashan. Zij ging op bezoek bij de Israëlische onderzoekers die zich bezighouden met personalised nutrition. Nou is dat niet voor iedereen weggelegd, maar een simpel testje kan je al enig inzicht geven in hoe gevoelig je bent voor koolhydraten, laat de BBC in onderstaand filmpje zien:

.

Hoe dan ook doe je er verstandig aan de 'beige carbs' te vervangen door alternatieven als bloemkoolrijst, groentespaghetti, knolselderij en zoete aardappelen. Laat de helft van iedere maaltijd bestaan uit groene of felgekleurde ingrediënten: verse groente, sla, tomaten, aubergines. Wil je toch brood eten? Kies dan volkoren- en roggebrood. En ook goed om te weten: er is een eenvoudig trucje om het aandeel resistent zetmeel in 'beige carbs' te verhogen. Af laten koelen en opnieuw verwarmen. Roosteren dus, dat brood, en aardappelsalade maken van de overgebleven aardappels!

Het Nederlandse TV-programma Broodje Gezond liet onlangs de Nederlandse koolhydratenhoogleraar Fred Brouns uitleggen dat 'zelfs in groenten' koolhydraten zitten en dat je daarom niet bang moet worden van koolhydraten; het low-carb dieet heeft immers tot een ware koolhydratenfobie geleid. Op TV wint Van Tulleken de slag om de praktische nuances over koolhydraten met een straatlengte.
Dit artikel afdrukken