HEMA-rookworst wordt gemaakt bij Unox. Dat weet iedereen. Maar wordt'ie daar ook echt gerookt? Volgens de Consumentenbond is dat niet het geval. Alle kranten, waaronder kwaliteitskrant Trouw, schreven dat trouw over.

Geen wonder dat foodloglezers het KijkofhetKlopt-dossier van deze week willen laten gaan over de in heel Nederland wereldberoemde HEMA-rookworst. Ooggetuigen verklaarden dat de HEMA-worst écht wordt gerookt. Dat gebeurde al toen hij nog bij Compaxo in Gouda werd gemaakt en dat gebeurt ook nog nu hij in Oss bij Unox wordt gemaakt in een speciaal voor HEMA ingericht deel van de worstmakerij. Maar waarom zou u ze geloven? Ik geloof hen, want het waren lieden waarvan ik weet dat ze geen feitelijke onzin verkopen.

We gaan daarom uitzoeken hoe het echt zit en kijken wat we kunnen doen om het echt helder te maken.

En als we dan toch bezig zijn willen we het ook maar meteen weten wat we zouden moeten weten: klopt die worst?

We hebben de volgende vragen:

- hoe wordt de HEMA-worst gerookt?
- hoe (on)gezond is dat procedé? (vroeger rookten we nogal 'zwaar' om een product te kunnen bewaren, tegenwoordig gaat het alleen om het smaakje)
- hoe diervriendelijk is het vlees dat HEMA voor zijn worst inkoopt?
- is het vel van echte of van kunstdarm?- is HEMA de herkomst van het vlees bekend?
- wat zijn de vet-, zout- en koolhydratengehaltes van de worst?
- welke E-nrs worden gebruikt en met welk doel?
- welke E-nrs of daarop gelijkende hulpstoffen gebruiken zelf worstmakende ambachtelijke slagers?
- welke sympathieke keuzen maakt HEMA in de productie van de worst die het predikaat 'duurzaam' met trots kunnen dragen?

Als u het weet: vertel het hier dan. Vertel ons ook welke vragen we misschien nog missen. We vragen HEMA uiteraard de geleverde kennis te controleren, te bevestigen en waar nodig aan te vullen en corrigeren. Wie het na die stroom van informatie en misschien wel een check in de fabriek dan nog niet gelooft, moet kennelijk overtuigd worden door de stroom van cases die nog gaat volgen.

De resultaten van de feiten die we hieronder gaan verzamelen en de verificatie daarvan zetten we in de KijkofhetKlopt Wiki.

Dit artikel afdrukken