Geen wonder dat foodloglezers het KijkofhetKlopt-dossier van deze week willen laten gaan over de in heel Nederland wereldberoemde HEMA-rookworst. Ooggetuigen verklaarden dat de HEMA-worst écht wordt gerookt. Dat gebeurde al toen hij nog bij Compaxo in Gouda werd gemaakt en dat gebeurt ook nog nu hij in Oss bij Unox wordt gemaakt in een speciaal voor HEMA ingericht deel van de worstmakerij. Maar waarom zou u ze geloven? Ik geloof hen, want het waren lieden waarvan ik weet dat ze geen feitelijke onzin verkopen.
We gaan daarom uitzoeken hoe het echt zit en kijken wat we kunnen doen om het echt helder te maken.
En als we dan toch bezig zijn willen we het ook maar meteen weten wat we zouden moeten weten: klopt die worst?
We hebben de volgende vragen:
- hoe wordt de HEMA-worst gerookt?
- hoe (on)gezond is dat procedé? (vroeger rookten we nogal 'zwaar' om een product te kunnen bewaren, tegenwoordig gaat het alleen om het smaakje)
- hoe diervriendelijk is het vlees dat HEMA voor zijn worst inkoopt?
- is het vel van echte of van kunstdarm?
- wat zijn de vet-, zout- en koolhydratengehaltes van de worst?
- welke E-nrs worden gebruikt en met welk doel?
- welke E-nrs of daarop gelijkende hulpstoffen gebruiken zelf worstmakende ambachtelijke slagers?
- welke sympathieke keuzen maakt HEMA in de productie van de worst die het predikaat 'duurzaam' met trots kunnen dragen?
Als u het weet: vertel het hier dan. Vertel ons ook welke vragen we misschien nog missen. We vragen HEMA uiteraard de geleverde kennis te controleren, te bevestigen en waar nodig aan te vullen en corrigeren. Wie het na die stroom van informatie en misschien wel een check in de fabriek dan nog niet gelooft, moet kennelijk overtuigd worden door de stroom van cases die nog gaat volgen.
De resultaten van de feiten die we hieronder gaan verzamelen en de verificatie daarvan zetten we in de KijkofhetKlopt Wiki.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuke case. Heb spijtig genoeg geen tijd om wat speurwerk te doen. Hierbij wat interessante linkjes:
hema die bevestigt dat de worst echt wordt gerook, de consumentenbond en lekkende medewerker bij UNOX:
http://www.elsevier.nl/web/Stijl/Eten-Uitgaan/222911/HEMA-gepikeerd-over-aanval-op-rookworst.htm
http://www.kookjij.nl/nieuws/00000386/target=_blank
http://www.parool.nl/parool/nl/34/ETEN-DRINKEN/article/detail/159061/2009/02/09/Consumentenbond-erkent-fout-in-rookworstenonderzoek.dhtml
Een liefhebber die een worst site heeft gemaakt : http://hemaworst.hans-lammers.nl/main.htm
Dat van Compaxo is nieuw voor mij. Belletje naar familie van de Post is voldoende lijkt me om dit punt te checken.
Overigens ben ik van mening dat de HEMA helemaal ter goede trouw handelt, en dat er niets geks uit dit #kloptie onderzoek gaat komen. Het is gewoon een eerlijke lekkere worst gemaakt met een ambachtelijk recept en op een ambachtelijke manier.
Ik hoor zojuist dat er twee Hema-worsten zijn: de warm geserveerde zou anders zijn dan de worst die je koopt voor thuis.
Wie kan dat bevestigen?
Zou er iemand een weekje mee mogen lopen met het productieproces van de worst(en)? Van het inkopen van de ingrediënten tot het verkooppunt bij de Hema? Oftewel van de grond tot de mond?
Ik ben in 1996 afgestudeerd aan de voormalige HAS in Delft, richting levensmiddelentechnologie. Mijn allereerste baan betrof een HACCP-traject bij een conservenfabriekje waarna ik ben benaderd om voor Compaxo in Gouda te werken. Ik heb er 14 maanden op de kwaliteitsafdeling gewerkt.
Het is alweer een tijd geleden, maar ik kan jullie wel vertellen hoe het toen ging. Compaxo leverde toen de worsten voor de HEMA die je thuis maakt. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat nog zo is, maar mocht je een zak thuis hebben het er het EG/EU-nummer 13 op de zak vinden, dan weet je dat deze nog steeds bij Compaxo worden gemaakt. Enfin, de rookworsten bij Compaxo worden/werden gerookt. Ambachtelijk, al moet je daar weinig romantisch bij voorstellen. Het gaat in grote kasten, met duizenden tegelijk, maar ze worden gerookt.
Ik ben nu aan het werk, maar kom terug op de overige vragen!