Alleen maar onvoldoendes
In de aanloop naar de Summit liet Bayer een imago-onderzoek uitvoeren onder 1.111 Belgische consumenten en jonge landbouwers. Daaruit kwam dat de consument maar weinig kennis heeft over wat de sector betekent. Vlamingen geven zichzelf het rapportcijfer 4,6 voor de mate waarin zij op de hoogte zijn van de landbouw. Walen houden het bij een 4,4 en de inwoners van Brussel geven zichzelf maar 3,9 van de 10 punten. Desondanks staan 2 op de 3 Belgen “erg positief” tegenover landbouw, schrijft Vilt.
De gemiddelde consument heeft geen hoge pet op van de toekomst van de landbouw. Maar 1 op de 5 Belgen denkt dat er voor jongeren in de landbouw "een mooie toekomst" is weggelegd. Daar denken de jonge landbouwers beduidend anders over. Zij zien hun sector als erg innovatief, terwijl nog geen 1 op de 10 consumenten van mening is dat de landbouwsector klaar is voor de toekomst.
'Eerlijke prijs' en korte keten
De grootste uitdaging waar de landbouw voor staat zijn de te lage winstmarges, zeggen consumenten. Het goede nieuws is dat de Belg actief wil bijdragen om in die situatie verandering te brengen. Ruim de helft (56%) van de consumenten is bereid méér te betalen voor voedsel, op voorwaarde dat de meeropbrengst rechtstreeks naar de boer gaat. Ook zien de Belgen een rol voor de overheid weggelegd in het stimuleren van duurzame landbouw: 60% vindt dat de overheid correcte prijzen moet garanderen en 41% vindt dat zij meer moet inzetten op korte ketens. Opvallend genoeg geeft de consument nog meer voorkeur aan korte ketens dan aan biologische producten. Over dat laatste zijn de jonge landbouwers minder enthousiast. "Ook al zien ze rechtstreekse verkoop aan de consument als een mogelijke oplossing voor sommige bedrijfsvormen, het is in hun ogen niet voor elk bedrijf of bedrijfsleider weggelegd," schrijft Vilt.
Dichten van de kloof
Uit het onderzoek concluderen de jonge landbouwers dat ze, om de kloof met de consument te dichten, meer buiten hun vertrouwde netwerken moeten treden om te praten over zaken als "ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid."
Een eerste stap lijkt al gezet, schreef datzelfde Vilt vorige maand. Het aantal landbouwers met een eigen online platform - om daar hun groenten, vlees of fruit rechtstreeks aan de consument te verkopen - is sinds 2014 "meer dan verdubbeld". In 2014 deed amper 3% van alle Belgische landbouwbedrijven een verkoop van eigen producten. Inmiddels is dat toegenomen tot 6%. "Mensen kopen nu meer direct van de landbouwer, en die 'korte keten', zonder tussenkomst van distributiecentra en warenhuizen, is interessant voor zowel consumenten als producenten," blijkt uit onderzoek. Vilt vindt dat boeren nog ver achterblijven bij sectoren als de industrie (36% online) en diensten (58%), maar noemt de vooruitgang toch "opmerkelijk".
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Soms mis je wat. Dit keer was het de Thank a farmer day op vrijdag 13 oktober. Het zal toch niet aan de datum liggen? Of dat de doelgroep de Telegraaf en Metro lezer is.
Jos, er is niets mee. Dat zegt Jan Peter toch ook? Het is alleen zo besmuikt om niet te zeggen dat Yvon Jaspers als boerengezicht is gekozen in de promotiemachine die rond BigAg ook gewoon bestaat.
Wie denk je dat filmpjes als deze van Boer Bewust sponsort: de introductie gisteren van Thank a Farmer in Nederland?
Overigens, laat er geen misverstand over bestaan: BigAg blijft ons voeden, ook in Europa, ook in Nederland en ook in Nederland gemaakte BigAg voor lokale Nederlanders. In dat laatste zit de vernieuwing, net als in andere rijke landen.
Jan Peter ik durf niets maar ook dan niets met een zekere mate van zekerheid te beweren.
Waar ik naar toe wil is: Wat is daar mis mee?
Weet iemand of het over deze agrarische studiebeurs gaat?
#6 Het kan zijn of het is zo, dat de burger de boer niet op handen draagt of wil dragen.
Daarom zou het juist heel goed zijn, dat de burger er van doordrongen raakt en/of wordt gebracht, dat het juist hij is die afhankelijk is van de boeren. In het overbrengen van dat verhaal, zou veel meer energie in gestoken moeten worden.
Nu hebben we het er steeds over dat de boeren afhankelijk zouden zijn van de burgers. Dit wordt zo vaak verteld dat iedereen dit is gaan geloven. Maar eigenlijk is het gewoon andersom.
En natuurlijk is het zo dat de burger de producten ook moet willen kopen. Maar neem van mij aan dat ze daarin geen keus hebben. Daarin had Yvonne Jaspers gelijk bij Pauw. De mensen hebben de boeren nodig en dat 3x per dag.