In hartje Dokkum staat sinds vrijdag 1 februari de kleinste zuivelcoöperatie van Nederland. Zo noemen initiatiefnemers Sander Wijnstra, Wiebe de Jong en Hessel Jan Sinnige hun kleinschalige zuivelfabriekje Zuco.

De Friese zuivelcoöperatie “verwerkt dagverse kleinschalige melkstromen tot authentieke zuivelproducten”, klinkt het op de website. Klanten kunnen in de ijssalon in Dokkum terecht voor roomijs, melk, karnemelk, vla, boter, yoghurt en kwark.

Wat de Friese zuivelcoöperatie bijzonder maakt, is dat alles wordt bereid voor de ogen van de consumenten. Het werk van boeren op zuivelboerderijen (pasteuriseren, karnen en fermenteren) doen de initiatiefnemers midden in de stad. “Dit is wat de consumenten graag willen, zelf kunnen meekijken. Hip, en toch ouderwets,” vertelt Wijnstra in de Leeuwarder Courant. De betrokkenheid van de regio wordt nog vergroot door de uitgifte van obligaties.

Consumenten kunnen in de ijssalon aan De Dijk vla, yoghurt, melk en karnemelk tappen. De belangrijkste afzetkanalen voor Zuco zijn winkels en horeca. De Jumbo in Dokkum heeft zich al gemeld als een van de inkopers van Zuco’s zuivelproducten.
Leeuwarder Courant - Hip en toch weer ouderwets: zuivelfabriekje met ijssalon midden in Dokkum
Reageer
  • Deel
Druk af