Onderzoekers van het Centre for Behavioural Economics in Child Nutrition Programs (Cornell University,New York) vroegen 8 lagere scholen om, wanneer een kind daar een appel wilde hebben, die met een snijmachine in zes partjes te snijden. Deze simpele handeling bleek de appelconsumptie met 61 procent te laten stijgen. Het onderzoek wordt beschreven in AFN en zal in het meinummer van The American Journal of Preventative Medicine verschijnen.

Voor een vervolgonderzoek schakelden ze zes middelbare scholen in. Op drie daarvan werden de appels gesneden aangeboden. Op drie controle-scholen bleven ze ongesneden. De appelconsumptie nam bij de snijdende scholen met 71 procent toe ten opzichte van de controlescholen. Bijkomende uitkomst was dat 73 procent van de appelpartjes-eters meer dan de helft van hun gesneden appel opaten (gemeten aan de weggegooide partjes).

Onderzoeksleider Professor Brian Wansink denkt dat kinderen meer van de gesneden appels eten omdat ze er de voorkeur aan geven fruit in hapklare brokken te eten. Beugels en wisselende tanden kunnen het eten van een hele appel bemoeilijken, en soms is groot fruit gewoon onhandig (jonge meiden vinden het zelfs 'onaantrekkelijk' om fruit uit de hand te eten). Wansink moedigt daarom scholen aan een kleine investering te doen in een snijmachine, waarmee de schoolkantines niet alleen het eten van fruit bevorderen maar ook verspilling verminderen.

Zijn er nog mensen tegen het gesneden verkopen van appels?

Fotocredits: PetyaD
Dit artikel afdrukken