Houtkap
Zweden kapt al decennialang in hoog tempo oerbossen. Monoculturen aan jong bos die niet langer dan een jaar of 60 tot 80 meegaan, vervangen deze oeroude bomen en laten met hen rijke, biodiverse ecosystemen verdwijnen. De jonge bossen produceren hout voor gewenste wegwerpproducten zoals luciferdoosjes, melkpakken, wc-papier en pellets voor biomassacentrales en openhaarden. Echter, “dit zijn oude bossen die al koolstof opslaan sinds de laatste ijstijd. Door de kaalkap breng je enorme hoeveelheden CO2 in omloop, ook uit de bodem. En als je zulke soortenrijke bossen omhakt, krijg je ze nooit meer terug. Boompjes kun je planten, bossen niet”, aldus Lina Burnelius van de NGO Protect the Forest in de Volkskrant.
Vertegenwoordigers van de Zweedse houtsector benadrukken dat ook het de jonge aanplant CO2 opslaat. Sterker nog: hun boskap zou juist beter zijn voor het klimaat omdat jonge bomen meer CO2 opslaan dan oude. Of dat zo is, is niet duidelijk.
Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europees bos aan Wageningen Universiteit, is van mening dat oude bossen meer CO2 opslaan dan jonge productiebossen. Vorig jaar constateerden onderzoekers echter dat oerbossen in door klimaatverandering aangetaste streken vanaf 2030 vermoedelijk CO2 zullen gaan uitstoten als gevolg van afstervende bomen. Op Nature verscheen uitgerekend gisteren een studie die de netto emissies van het Amazone-oerwoud als gevolg van boskap en klimaatverandering aan het licht brengt.
De houtkaplobby is sterk in Brussel. Eerder lukte het de Zweden bijvoorbeeld de commerciële bosbouw buiten de CO2-emissies te houden. Toch lijkt het tij te keren. Naast de verlaging van de CO2-uitstoot met 55 procent in 2030, zou tegen die tijd volgens de Green Deal zeker 30 procent van de Europese natuur beschermd moeten zijn om de biodiversiteit te garanderen. Juist dat beleidsdoel biedt extra kansen volgens Bas Eickhout, Europarlementariër voor de Groenen: een herkansing voor strengere criteria voor biomassa, een verbod op kaalkap en het laten meetellen van bosbouw in de CO2-boekhouding.
Pikant: de stook van biomassa als onderdeel van de duurzame energiemix blijft onderdeel van de ‘Fit for 55’-plannen, terwijl daar natuurbossen voor worden gekapt. De Nederlandse anti-biomassa-activiste Fenna Swart van het Comité Schone Lucht toonde zich woensdag in De Telegraaf dan ook uiterst teleurgesteld in de plannen van de Europese Commissie en kreeg bijval met een spotprentje.
Brussel kiest onder druk van industrie voor continuering #bosbiomassa
— Fenna Swart (@fenokkio) July 14, 2021
Foute boel dus@TimmermansEU pic.twitter.com/Kirwqe5dNl
— Alice Van VEEN ???? (@alice_veen) July 14, 2021
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2 en de factor groeisnelheid, vermoed ik. Een jonge boom groeit sneller (vooral de hoogte in) dan een oude boom. Daardoor in het begin jaarlijks meer C opslag dan op het einde. In bijgaand onderzoek staan mooie grafieken die dit weergeven (hellingshoek curve vlakt af in de loop van de tijd).
these Patrick Vallet
Samengevat: Een jong bos slaat jaarlijks meer C op maar een oud bos heeft uiteindelijk meer C opgeslagen dan een jong bos.
#2
Je vergeet de tijd!
'Vertegenwoordigers van de Zweedse houtsector: jonge bomen slaan meer meer CO2 op dan oude.'
'Gert-Jan Nabuurs: oude bossen slaan meer CO2 op dan jonge productiebossen.'
Kan niet moeilijk zijn......
Hout bestaat voor 50% uit koolstof (bron). Kijk met eigen ogen naar de dikte en omtrek van de jaarringen van grote bomen en zie de enorme aanwas aan hout per jaar bij grote bomen, waarvan 50% koolstof. Daar zijn die sprietjes van de jonge aanplant niets bij.
Zo ongeveer het enige argument vóór het massaal stoken van houtsnippers is de boekhouding.
Nou ben ik geen accountant, maar ik kan mij níet voorstellen dat voor de CO2 boekhouding van onze overheden ooit een accountantsverklaring kan worden afgegeven.