Onderzoekers bekeken de groei- en sterftegegevens van bomen in tropische oerbossen over de afgelopen drie decennia in Afrika en de Amazone. Daaruit concluderen ze dat de opname van koolstof door de bossen een top bereikte in de jaren negentig om vervolgens af te nemen. Dat blijkt in het Amazone-gebied sneller te gaan dan in het relatief stabiele Afrika.
Knack sprak met hoofdauteur Wannes Hubau. Volgens hem kwamen de onderzoekers tot nieuw begrip van de veranderende dynamiek in de bossen door gegevens te vergelijken uit Afrika en het Amazonegebied ten aanzien van het opgeslagen CO2-gehalte, de temperatuur, droogte en de boomgroei.
Hubau zegt dat extra CO2 de boomgroei aanvankelijk stimuleerde. Over een periode van jaren zag zijn team die stimulans afnemen als gevolg van stijgende temperaturen en droogtes, factoren die de groei vertragen en boomsterfte veroorzaken zodat de in het levende hout opgeslagen CO2 weer vrij beschikbaar komt.
Zijn onderzoeksgroep bouwde modellen die een langdurige achteruitgang in de Afrikaanse wouden en een blijvende verzwakking van de opslag van CO2 in het Amazone-gebied voorspellen. Hubau en zijn onderzoekers denken dat de oerbossen medio 2030 van een CO2-opslag zullen omslaan in een emissiebron als gevolg van stervende bomen.
Het is niet zo dat de oerbossen ophouden CO2 op te slaan. Ze geven die alleen snel weer vrij door dood te gaan omdat ze steeds minder aan het nieuwe klimaat en de veranderende hydrologie zijn aangepastDat volgt uit berekeningen van hun modellen die laten zien dat de netto-opname van CO2 door bossen omslaat in een netto-emissie omdat bomen worden aangetast door het klimaat. Het is niet zo dat de oerbossen ophouden CO2 op te slaan. Ze geven die alleen snel weer vrij door dood te gaan omdat ze niet langer aan het klimaat en de veranderende hydrologie zijn aangepast.
In de jaren 1990 legden tropische oerbossen nog ongeveer 46 miljard ton CO2 uit de atmosfeer vast, maar in de jaren 2010 was dat nog maar 25 miljard ton. Die bijna-halvering staat gelijk aan de som van 10 jaar uitstoot in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Canada.
De onderzoekers rekenen voor dat tropische oerbossen tot in de jaren '90 van de vorige eeuw ongeveer 17% opnamen van de door de mens veroorzaakte koolstofuitstoot door verbranding van fossiele energiebronnen. Inmiddels zou dat percentage gedaald zijn tot 6%. De oerbossen verloren ongeveer een vijfde van hun areaal, terwijl tegelijk de uitstoot van kooldioxide met bijna de helft steeg.
Simon Lewis, hoogleraar aan de Universiteit van Leeds, zegt naar aanleiding van het onderzoek: "Een grote zorg voor de toekomst van de mensheid is wanneer de koolstofcyclusfeedback echt van start gaat, waarbij de natuur overschakelt van vertragende klimaatverandering naar versnelling."
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#22, Piet, ik begrijp dat het voor sommigen teveel kan worden, en dan krijg je een soort van afweerreacties. Dat wat je voor geschoteld krijgt ga je in twijfel trekken, en dat kan ook vaak, want het zijn slechts onderzoeken, met extrapolaties, en tja...gaat het ook zo?
Mensen houden niet van onzekerheid. Je kan dan geen plannen meer maken bijvoorbeeld. Dus zeggen ze dat het niet klopt...en kunnen plannen maken daarna.
#23, ej, het komt niet meer goed, maar hoe fout het gaat worden weten we niet (tenzij, tenzij, we massaal die CO2 uit de atmosfeer krijgen). Die bomen, dat is 't 'm nu net...houden die het uit in een ander klimaat over 30 jaar bijvoorbeeld? Halen ze de CO2 er uit (nee, veruit onvoldoende). Als de oerbossen, dwz de oorspronkelijke bomen de klimaatverandering niet meer hebben kunnen bijhouden, en het bos nog door 'generalisten', dwz boomsoorten die tegen die veranderingen kunnen, overeind wordt gehouden....maar ja, het klimaat verandert verder, wordt zoals het plioceen , het begin zo tegen 2030, niks is meer stabiel (neerslagpatronen veranderen, droogtes worden ernstiger en noem maar op, zo ver weg is het niet meer), tja, wat is er dan nog?
#22 Rustig alles komt goed
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/03/10/boeren-en-milieubeschermers-gaan-50-000-bomen-planten
Wordt Foodlog nu overspoeld door lieden met een soort van mentale Corana in de kop. Wat is dit? Is er een mentale variant van het cynismegriep losgekomen ofzo? Is er een soort mentale Invasion of the Bodysnatchers gaande?
Kijk eerst maar eens goed naar de (illegale) bomenkap in de Amazone. Dat doet veel meer kwaad dan warmte
#18, Jordi, Astrid, "''En bomen gaan dood door droogte. In die zeiknatte oerwouden toch niet."
Dus wel. Er treden in de Amazone langere droogtes op, waar het regenwoud niet op ingesteld is. Satellieten laten ook de degeneratie zien.Dat het daarna zeiknat wordt helpt dan niet: voorbeeldje Australie, dat afbrande (is welliswaar geen tropisch regenwoud, maar voorbeeld is recent), waar het nu geregend heeft.
Bij mij in ZW-Frankrijk heb ik ook zo'n vermoeden. Door de langere en hetere en drogere zomers (voor 2000 was maar 2X 40°C gemeten, daarna werd het schering en inslag, met als topper 46°C in de Hérault; niet best voor bomen. Vervolgens daar in de herfst en winter ziedende mediterrane regen) krijgen bomen het moeilijker. Ze imploderen (sapstroom houdt op) of staan onder droogtestress. Daardoor worden ze gevoeliger voor ziektes en insecten. Wordt het dan kletsnat, zoals nu, dan gaan die bomen vervolgens langzaam dood door die aantastingen, rotten, en vallen om.