Dat het landschap nog veel sterker gaat veranderen –denk maar eens aan al die windmolen- en zonnepaneelparken – staat buiten kijf. Maar zijn we nog op tijd om de wildgroei van lelijke bedrijventerreinen met hun fantasieloze vierkante productiedozen een halt toe te roepen?Voldoende vers
Vanuit zijn Rotterdamse kantoor raakte Koolhaas geboeid door de vele kassen die om de stad te vinden zijn. Daar wilde hij meer van weten. Medewerkers van zijn bureau bestuderen inmiddels achter de schermen hoe de moderne land- en tuinbouw functioneert en hoe de toekomst er uit zou kunnen gaan zien. Voldoende vers eten is immers een voorwaarde om mensen in steden gezond te laten eten.
Eén van die signalen dat er iets op til was bleek uit het contact dat architectenbureau OMA met me zocht over een foto op mijn blog. Die maakte ik in 2010 bij Koppert Cress in Monster, toen we met wat Foodloggers op bezoek waren bij Rob Baan. Op die foto zie je de in roze LED-licht gehulde kas waar kiemplantjes, Baans bekende ‘cressen’, groeien. Inmiddels is die foto meegegaan met het persbericht van de aanstaande expositie en verscheen daardoor zelfs in de New York Times.
Prioriteiten liggen 'elders'
Afgelopen vrijdag lukte het eindelijk om de agenda’s van Rob Baan, Rem Koolhaas, zijn uit Berlijn overgevlogen partner in crime Niklas Maak en de medewerkers van OMA op elkaar af te stemmen. Het bontgekleurde gezelschap mocht eerst cressen ruiken, proeven en voelen om daarna een rondje Westland te doen. Rem’s ogen scanden feilloos alle technische details, maar hij liet niet meteen merken wat hij vond van de lappendeken van in elkaar gevouwen landjes met kassen. Nou ja, toch eigenlijk wel. Op enig moment vroeg hij Baan of er weleens een architect om hulp wordt gevraagd bij het bouwen van al die tot in detail super-functionele bouwsels. Ze getuigen immers bepaald niet altijd van goede smaak of grote schoonheid. Baan moest toegeven dat dat niet vaak gebeurt. De prioriteiten liggen – zeg maar – elders.
Rob Baan kon als gastheer nog eens flink benadrukken welke belangrijke rol er voor de tuinbouw is weggelegd om de groeiende wereldbevolking die zich in steden concentreert gezond te houden. Zelf ben ik behoorlijk nieuwsgierig welke ideeën de architect en zijn team ontwikkelen na zo’n dagje tuinbouw turen en wat het in zijn creatieve brein aanzet. Want zeg nu zelf, Koolhaas snijdt een actuele en gevoelige discussie aan. Dat het landschap nog veel sterker gaat veranderen –denk maar eens aan al die windmolen- en zonnepaneelparken – staat buiten kijf. Maar zijn we nog op tijd om de wildgroei van lelijke bedrijventerreinen met hun fantasieloze vierkante productiedozen een halt toe te roepen?
In een lezing aan Harvard University maakte Koolhaas duidelijk hoe hij naar de verhouding tussen stad en land aankijkt:
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#12: Helemaal met je eens Joep, zo zien tuintjes er ook een stuk mooier uit. Wat denk je van al die mensen met een achtertuin? Tegenwoordig moeten daar stenen, een zithoek en trampoline in. Als ik uit het zolderraam kijk hier dan ben ik de enige van het rijtje van 7 met een redelijke achtertuin voor een huurhuis waar je planten en moestuinbakken ziet staan, de rest van de woningen is stenen, trampoline, zithoekjes, fietsen en rotzooi, zelfs een schutting die al 3 jaar omligt. Logisch dat er al gemeentes zijn die meer belasting rekenen voor mensen die alleen maar tegels in de tuin hebben.
Een stuk verderop richting Hoogvliet wandelen staan koophuizen waar iemand ook een flinke moestuin heeft, samen met de buren een kavel die tussen hun huizen leeg kwam te liggen en niks meer gebouwd zou worden, hebben zij toen samen op kunnen kopen oid. De erfgrens verleggen en hups, je hebt meters tuin extra. Een genot om daar even een blik in te werpen als je langsloopt en er groeit weer van alles. Tot je weer langs de tegels, trampolines, fietsen en speelgoed komt.........
Voldoende vers eten is immers een voorwaarde om mensen in steden gezond te laten eten.
Rob Baan kon als gastheer nog eens flink benadrukken welke belangrijke rol er voor de tuinbouw is weggelegd om de groeiende wereldbevolking die zich in steden concentreert gezond te houden.
Mij ontgaat de gezondheid status van een kas. Ja Ja Ja natuurlijk is het gezonder dan, .......maar gezond? Ja Rob tuinbouw op vollegrond in de natuurlijke balans, geeft voedsel met voedingstoffen in die natuurlijke balans als de groeiomstandigheden worden gemonitord en dientengevolge worden bij gestuurd met natuurlijke hulpstoffen.
Kassenbouw is nog steeds voor een deel een subsidie-markt. Zeker als je voor de 'dringende' vraag naar tomaat nr. 15 gaat, of hele kleine mini snack-spitskooltjes..
Misschien wil de haas aan het kooltje meeknabbelen ?
Maar subsidie op grote kantoorcomplexen is voorbij.
En speelse bedrijfsclustertjes voor groepen alternatieve starters dito.
Functionaliteit en schoonheid kan, maar ontwerpvrijheid moet dan functionaliteit bevorderen en schoonheid is eventueel meegenomen.
Laat Koolhaas een kas-systeem ontwikkelen, zonder overheidsbudget, dat voldoende licht garandeert zonder glas (glasproductie is een enorme energie-slurper..), lagere bouw en onderhoudskosten kent, ondanks openheid naar licht minder energie kost, de prijs van het eindproduct dat geteeld meer dan gunstig beïnvloedt, en ook het groei-proces versnelt door nog hogere efficiency.
En schokbestendig...
Dan maakt hij ook nog Gruningers blij.
Doe mij maar veel van dit of dit in de stad. Leerzaam voor kinderen, nodigt uit om mee te helpen, plaatsing voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, meer mineralen in de groente, helpende omwonenden mogen er tevens van eten. Mogen wat mij betreft wel een paar rijen bloemen tussen voor het natuurlijk evenwicht.
(Met name in Nederland moeten er helaas wel camera's worden geplaatst en een slot op de kraan)
Maar tuinbouwkassen in steden en aan de rand van steden zijn er allang in allerlei imponerende vormen. Zo staat er in Utrecht een geweldig gebouw van glas waar stom genoeg geen spinazie in geteeld wordt, maar de Rabobank zich in vestigde. Zie ook de glazen schuur op poten op de zogenoemde Zuidas, Amsterdam. Geen basilicum maar de ING.
West voor Leeuwarden een droom van een tuinbouwkas, gevuld met onnutte activiteiten. Vul de lijst maar aan; allemaal glas, allemaal overweldigende vormgeving, maar verkeerd gebruikt. Radijsjes!