"Wij missen de staatssecretaris, wij missen leiderschap: dat ze eens een keer warme woorden spreekt en pal voor de sector gaat staan", zei kippenvoorman Gert-Jan Oplaat verwijtend richting staatsscretaris Dijksma gisteravond.

Ook de oppositie vanuit boerenpartij CDA staat achter Dijksma
De NOS meldt zojuist dat de Kamer dit verwijt niet deelt. PvdA, VVD, D66 en CDA vinden dat zij adequaat heeft gehandeld na de uitbraak van de vogelgriep. CDA Kamerlid Geurts, zelf varkensboer, zegt vanuit de oppositie: "er moet nu geen discussie gevoerd worden over het functioneren van de staatssecretaris als we nog volop bezig zijn met de bestrijding van de ziekte". Wel roept hij - net als de burgemeester van het getroffen Kamperveen eerder deze week - de staatssecretaris op inlevingsgevoel te blijven tonen omdat ruiming van dieren "heel veel impact op de getroffenen heeft".

Ook PvdA-er Tjeerd van Dekken, die altijd zeer kritisch op de landbouw is, zegt dat de staatssecretaris de vogelgriep zorgvuldig aanpakt. "Dat is het belangrijkste in deze pijnlijke kwestie. Ze is er continu mee bezig en heeft wel degelijk het belang van de sector voor ogen", zegt hij tegen de NOS.

Herschikking
Oplaats uithaal laat zich wellicht verklaren door het feit dat de Nederlandse overheid steun aan de legkippensector al langer afhoudt, terwijl deze gecombineerde dier- en volksgezondheidscrisis de druppel kan zijn die de sector tot een fundamentele, maar tot nu toe door de ondernemers steeds afgehouden herschikking dwingt.

Fotocredits: Sharon Dijksma, PvdA
Dit artikel afdrukken