'Compromisloos'
Dat moet volgens Van Eerd gaan lukken omdat Jumbo echt naar zijn klanten luistert. "Wij bedenken onze eigen concepten en bouwen het bedrijf om de klant heen. Compromisloos. Want als je zegt dat je de klant alles laat bepalen, kun je daar niet halverwege mee stoppen. Zo hebben wij een bedrijf neergezet dat echt voor de klant is en niet voor de aandeelhouders. Dat maakt het simpel, maar ook heel uniek."
Wij geloven dat de klant in de toekomst niet veel meer thuis zal kokenDat unieke komt tot uiting in de combinatie van én het breedste assortiment, én, de laagste prijs, én de beste service, volgens Van Eerd. Zo onderscheidt Jumbo zich van de concurrenten die voor één van de aspecten kiezen. En ook in de nadruk op pull, in plaats van push. Laat mensen niet meer van hetzelfde mee naar huis nemen, omdat het nu eenmaal in de aanbieding is, maar laat ze iets nieuws beleven. Van Eerd: "Wij geloven dat de klant in de toekomst niet veel meer thuis zal koken. Daarom zijn we nu al winkels aan het openen met negen verschillende keukens waar live cooking plaatsvindt. Iedere dag, zeven dagen in de week. Je kunt hier een gerecht ter plekke opeten, dit mee naar huis nemen of kooktips krijgen voor thuis. Het is echt revolutionair voor Nederland wat hier gebeurt. De push-kant wil met kortingen regelen dat je van dezelfde fles er nu niet twee, maar vier meeneemt. Dit proberen wij te voorkomen. De pull zit veel meer in het verrassen en het verrijken van je eigen eetgewoontes.”
Met de overname van La Place uit de V&D-boedel sloeg Jumbo in 2016 een grote slag om supermarkt en restaurant dichter tegen elkaar aan te laten schurken. Dat is dan ook een van de pijlers onder de ambitie om met Jumbo België binnen te trekken. 'Superants' zouden wel eens dé trend van de komende jaren kunnen worden.
'Frietzakmodel'
Een winkel waar je alles kunt krijgen en deskundig en vriendelijk wordt geholpen. Dat betekent behalve luisteren naar de klant, ook aandacht voor de medewerkers. "Dus geen snauwende caissières of personeel dat nergens vanaf weet," aldus Van Eerd. "Daarom vertel ik mensen in het bedrijf altijd dat zij vooral zichzelf moeten blijven. Wat we wél doen, is je verder ontwikkelen en opleiden. Ons DNA is ‘samen’; samen ondernemen en winnen. En daar gebruik ik, vanaf dag één, een heel apart organisatiemodel bij. Vanaf 1996 heb ik die piramide al op zijn kop gezet en gebruiken wij het frietzakmodel. Waar de CEO normaal de belangrijkste is in het bedrijf, zeg ik tegen mijn mensen dat ik de minst belangrijke ben. Mijn mensen in de winkels, die contact hebben met de klant, moeten het verschil maken.”
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#7 Pieter,
Bij AH schijnt het zo te zijn dat als de sirene (willekeurig) begint te loeien ze je boodschappen moeten controleren. Bij Jumbo heb ik nog nooit met een controle te maken gehad.
Ligt eraan Pieter. Ik kom altijd bij de Aldi in Rotterdam en daar moeten ze wel controleren, omdat daar in het verleden erg veel gejat werd, misschien nog. Er is zelfs een vaste klant die 'stiekum' een boodschap bij die van een ander legt, die merkt het voor hem hopelijk niet en als er afgerekend is pakt ie het stiekum weer weg. Mijn vader had dat een keer en merkte het wel bij het afrekenen, toen kwam meteen beveiliging erbij en werd er gezegd dta die persoon dat vaker doet. Dergelijke personen worden dan uiteindelijk wel de toegang tot de winkel verboden, maar ze kunnen het niet altijd zien. En daarmee bedoel ik dat het ook weer per stad/dorp/gebied berschilt of ze wel moeten controleren of niet en dat zal grotendeels weer met de bevolkings samenstelling te maken hebben.
Bij AH hebben ze meer vertrouwen in de klanten. Daar heb ik nog nooit mijn boodschappentas open hoeven te maken als ik te goeder trouw klant met een winkelwagen met al gescande producten en een tas met al wat andere boodschappen aankom. Bij de Jumbo doen ze het "steekproefsgewijs", richtlijnen van de top van de piramide en niet van de frietzak. Ik vind het een motie van wantrouwen en ook nog het schenden van je privacy.
Zo'n laagste prijsgarantie slaat op binnen dezelfde bebouwde kom. Hier zit Jumbo in een dorp met alleen een dure DIO drogisterij om de hoek, waar ze dan rekening mee moeten houden.
De prijzen hier zijn dan ook hoger dan elders, waar ze concurrentie hebben.
Over de service van die vestiging ben ik ook niet tevreden, dus als ik een vraag heb over een product vul ik op het contactformulier een andere vestiging in, waar ik betere ervaringen mee heb.
Er zijn nu diverse week- en seizoensaanbiedingen, die alleen voor grotere huishoudens en/of mensen met genoeg koelkastruimte interessant zijn (3 of 4 producten). Als ze die aanbiedingen dan kleiner maken (1 of hooguit 2 producten) zou ik daar wat van moeten merken.
CEO's die zeggen dat ze niet de belangrijkste zijn, kletsen uit hun nek. En dan zeg ik het nog vriendelijk.