Sinds 2009 wist het Veghelse familiebedrijf door slimme overnames van Super de Boer (2009), C1000 (2012) en foodserviceformule LaPlace (2016) zich al tot de nummer 2 van de Nederlandse supermarkten op te werken. In 2018 kwam daar de overname van 79 EMTÉ-supermarkten nog eens bij. Met de ombouw van 23 EMTÉ-supermarkten, opening van 3 Foodmarkten en 3 Jumbo City gemakswinkels kwam Jumbo uit op 618 winkels. Maar ook de bestaande winkels droegen bij aan dat succes: de autonome omzetgroei (niet door aankopen van andere supermarktformules) lag met 3,8% op het dubbele van de marktgroei (van 2%). En daar houden de ambities niet op. Jumbo wil "de leidende omnichannel speler op de Nederlandse foodmarkt worden."
"Jumbo en La Place zetten breed in op innovatie en foodbeleving", klinkt het zelfverzekerd in het persbericht. CEO Frits van Eerd: “Als eerste supermarktketen zijn wij enkele jaren terug in de Jumbo Foodmarkt de heerlijkste verse gerechten gaan bereiden. Met La Place hebben we nog meer culinaire expertise in huis gehaald. De kruisbestuiving tussen Jumbo en La Place is een succes en daarom gaan we dit ook steeds meer benutten in onze reguliere winkels en in Jumbo City. We zetten zo een beweging in van foodretail naar foodbeleving. Alles draait daarbij om gemak, inspiratie en innovatie.”
Omnichannel
Zo wil Jumbo de digitale Foodcoach beschikbaar stellen voor het grote publiek. Deze geavanceerde app met voedingsadvies-op-maat gekoppeld aan online boodschappen doen is al in gebruik bij de A-selectiespelers van PSV en de wielrenners van Team Jumbo-Visma. Jumbo gaat via zijn digitale kanalen ook de content van receptenplatform Smulweb verder verspreiden. Online boodschappen doen, nu al bijna 4% van de omzet, krijgt een extra boost met het nieuwe E-fulfilment Center in Raalte en de pilot met een 'distributie-hub' in de regio Den Bosch waarmee Jumbo een volledige thuisbezorger wordt en nieuwkomer Picnic de voet dwarszet.
De overname van La Place blijkt een gouden greep te zijn geweest. De omzet van La Place steeg in 2018 met 21% naar ruim €150 miljoen en de keten breidt in binnen- en buitenland uit. "We willen ons nadrukkelijk onderscheiden met ‘good food fast’. Onze gasten geven aan die benadering erg op prijs te stellen. In 2019 beantwoorden we deze behoefte met een verfijnder assortiment en verrassende productinnovaties. Zo werken we doelbewust aan onze ambitie om de nummer één te worden in deze markt”, aldus Frits van Eerd.
België
Jumbo verwacht in het vierde kwartaal van 2019 de eerste vestigingen in België te openen. "Enkele tientallen supermarktlocaties" zijn volgens Jumbo al gecontracteerd om de Belgische supermarktwereld in een nieuwe prijzenoorlog te storten die Albert Heijns zusterbedrijf Delhaize het leven zuur kan maken.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit jaar opent Jumbo 3 winkels in België. Dat schrijft RetailDetail. De zoektocht naar nieuwe locaties “was niet zo moeilijk” volgens topman Ton van Veen. “Maar tussen het verwerven en het openen van een winkel zit veel tijd” en daarom blijft het dit jaar bij 3 nieuwe winkels. Bij de presentatie van de jaarcijfers zei Jumbo "enkele tientallen locaties" vastgelegd te hebben.
Het ligt in de lijn der verwachting dat Jumbo ook in België online bestellen inzet. Maar helemaal zeker is dat nog niet. “Daar hebben we nog een paar maanden voor”, vertelt van Veen in RetailDetail.
De 3 locaties die openen in 2019 zijn nieuwe locaties. Jumbo kijkt daarnaast naar eventuele overnamemogelijkheden van individuele winkels van andere ketens.
Nog meer supermarktnieuws: "Overname Emté-winkels kent alleen winnaars: Jumbo, Coop en zelfs Sligro", kopt het FD.
Zowel Jumbo als Coop, die respectievelijk 79 en 51 EMTÉ-vestigingen overnamen van groothandel Sligro, zagen de autonome omzet harder groeien dan de markt. En ook bij Sligro kwam de autonome omzetgroei over heel 2018 uiteindelijk positief uit.
Opvallend is dat supermarkten verschillende marktonderzoeksbureaus gebruiken om hun groei tegen af te zetten. Coop gebruikt IRI (dat als marktgroei 3,5% aangeeft), Jumbo GfK (dat op 2% uitkomt) en AH en Plus gebruiken Nielsen (dat 3,3% groei hanteert).
Ook supermarkt PLUS laat weten harder gegroeid te zijn dan de markt, schrijft Distrifood. "Plus heeft in het jaar 2018 een omzet van €2,477 miljard gerealiseerd. Het betekent voor de keten een omzetgroei van 3,8 procent. Daarmee verslaat Plus naar eigen zeggen voor de vijfde keer op rij de markt (3,3% groei volgens Nielsen)." De online omzet ging met 40% omhoog, er is tegenwoordig een Plus-app en 230 Plus-winkels bieden thuisbezorgen binnen 2 uur aan, naast de ruim 200 ophaalpunten waar de keten over beschikt.