Jumbo supermarkten, de grote runner-up in het Nederlandse supermarktlandschap, blijkt bij zijn aankopen van zowel Super de Boer als C1000 slim gebruik gemaakt te hebben van door de overheid gedekte financieringsconstructies. Het FD brengt dat nieuws in een overzichtsartikel over het Veghelse familiebedrijf.

Garantie Ondernemingsfinanciering
Jumbo heeft er nooit een geheim van gemaakt zich graag te 'omringen met mensen die dingen beter weten dan jijzelf', citeert het FD Jumbo-topman Frits van Eerd een paar jaar geleden. Vijf jaar geleden verving het bedrijf zijn voltallige Raad van Commissarissen. Zwaargewichten Antony Burgmans (ex-Unilever), Harry Bruijniks (ex-Laurus en ex-Albert Heijn) en Wilco Jiskoot (ex-ABN Amro) vormden vanaf toen samen met pater familias Karel van Eerd de RvC.
Waarschijnlijk dankzij het netwerk en de kennis en expertise van deze drie wist Jumbo in 2009 en 2012, bij de overnames van Super de Boer en C1000 respectievelijk, gebruik te maken van een 'Garantie Ondernemingsfinanciering'. Deze regeling is in feite een door de overheid in het leven geroepen kredietlijn voor het bedrijfsleven. 'De € 150 mln die Jumbo leende via die weg viel voor 50% onder staatsgarantie', schrijft het FD.

Onbekende regeling
'Navraag bij andere destijds geïnteresseerde partijen leert dat geen van hen op dat moment op de hoogte was van het bestaan van de regeling. [..] Of Jumbo zonder Jiskoot, Bruijniks en Burgmans de weg had weten te vinden in de krochten van de Haagse staatssteunwereld, is zeer de vraag', besluit de krant.
Feit is natuurlijk dat de constructie volkomen legaal is, maar dat beursgenoteerde en wellicht als professioneler beschouwde ondernemingen er geen gebruik van wisten te maken. Jumbo wel, zodat het bedrijf Super de Boer én C1000 onder zijn logo wist te krijgen en - in dit geval - Albert Heijn het nakijken gaf. Destijds was er verbazing dat Jumbo zijn financiering rond kon krijgen.

Fotocredits: Jumbo
Dit artikel afdrukken