Dijkhuizen deed zijn uitspraken als nieuwe voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Zijn geluid is al wat langer bekend en zorgt voor controverse in de Nederlandse samenleving.

Na zijn aftreden bij de WUR werd Dijkhuizen benoemd tot voorzitter van de Alliantie waarin alle Nederlandse belangenorganisaties (LTO, FNLI, CBL, HKN en Veneca) verenigd zijn. Dijkhuizen stak zijn bewondering voor de plofkip als meest duurzame dier nooit onder stoelen of banken en blijkt niet van plan die discussie als voorzitter van dit brede en hoge duurzaamheidscollege uit de weg te gaan.

Tijdens de presentatie zei Dijkhuizen: Als maatregelen tot gevolg hebben dat het dierenwelzijn verbetert, maar de uitstoot naar het milieu toe neemt, moeten we dat gewoon eerlijk vertellen.

Volgens Boerderij wil Dijkhuizen de tegenstrijdige ideeën en verwarringen over duurzaamheid op tafel leggen en ze bespreekbaar maken. Consumenten kunnen daar volgens hem best mee omgaan.

Krijn Poppe, chief strategist van het Landbouw Economisch Instituut, vond het een prima sessie en twitte:
Wij hebben het gevoel dat Aalt Dijkhuizen de gevoelens in de Nederlandse samenleving willens en wetens op scherp zette om zijn punt nog eens te maken: als we onze manier van leven niet op willen geven, dan moeten we doorgaan zoals we al deden. Met elektrische Tesla's én plofkip. Biologische kip is terug naar de vervuilende diesel uit de jaren '80 van de vorige eeuw.

Begrijpt Nederland dat? Laten we het simpel houden: wil jij dat begrijpen?

Fotocredits: Plofkip geen stuntartikel, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken