Japanners zijn dol op walvisvlees. Hoewel het land officieel alleen 'voor wetenschappelijke doeleinden' walvissen bejaagt, vindt het vlees toch zijn weg naar de vismarkten. Om in de nog altijd groeiende consumptiebehoefte te voorzien, importeert Japan daarom walvisvlees van de twee landen die nog steeds wel commercieel op walvissen jagen, Noorwegen en IJsland.

Gevaar voor de volksgezondheid
Verschillende natuurbeschermingsorganisaties willen de jacht stoppen. Daar gebruiken ze nu een nieuwe argument voor: de vervuiling van het walvisvlees. Volgens Animal Welfare Institute en Environmental Investigation Agency bevat Noors importvlees twee keer zo veel pesticiden als de toegestane norm. Het Gezondheidsministerie bracht deze week naar buiten dat afgelopen jaar twee keer meer dan 0,2 ppm (parts per million) aan aldrin en dieldrin aangetroffen, en 0,07 ppm chlordaan. Deze schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen zijn al sinds het begin van deze eeuw verboden. Maar omdat ze zeer slecht afbreekbaar zijn, komen ze in het milieu nog steeds en hopen ze zich op in dieren die oud kunnen worden. Japan hanteert normen van 0,1 en 0.05 ppm respectievelijk voor deze stoffen.

Geen reden tot importstop
Volgens de Japanse overheid is er geen reden de import van Noors walvisvlees te beperken of stop te zetten. "In walvissen stapelen vervuilende stoffen uit het milieu, zoals pesticiden en zware metalen zich nu eenmaal op. [..] De handel beperkt zich tot die paar landen die nog walvisvlees consumeren", stelt een woordvoerder van het ministerie in Le Monde. Wel zal het besmette vlees vernietigd worden.

Wat ons betreft is het eten van walvisvlees volstrekt ongevaarlijk

Noorwegen: 'hele lage niveaus van pesticiden'
Noorse autoriteiten zijn zich van geen kwaad bewust. Eigen onderzoek zou alleen hele lage niveaus van pesticiden hebben kunnen aantonen. "Wat ons betreft is het eten van walvisvlees volstrekt ongevaarlijk", stelt Grethe Bynes, verantwoordelijk voor de im- en export van walvisvlees. De afgelopen jaren groeide de Noorse export van walvissenvlees naar Japan. De binnenlandse consumptie in Noorwegen laat juist een dalende tendens zien.

Fotocredits: 'Whale Meat', JD
Dit artikel afdrukken