Ik ben geboren in Huizen (Noord-Holland). Daar bakt al sinds mensenheugenis bakker Kruijmer de lekkerste 'mannetjes'. Mannetjes kunnen ook vrouwtjes zijn, of beestjes. Het is de Huizer naam voor speculaas in de vorm van een mens, dier of zelfs plant. Je hebt kleine en grote. De kwaliteit van Kruimer's speculaas is ongeëvenaard. Zelden vind ik ergens speculaas die de knapperigheid, subtiele boterigheid en kruidigheid heeft van Kruijmer. Ik blief ze dan ook nergens, behalve in Huizen. Alleen aan de geur kan ik het al testen, dus ik weet wat ik afsla.

Voor mij is dat speculaas. Het is Holland op z'n top. Of zou het gewoon een streekproduct zijn? Of eigenlijk alleen maar een lekker koekje van een bakker die er toevallig heel goed in is?

Ik had het erover met Nick Trachet naar aanleiding van het bericht dat de Vlaamse Neuzekes (of weet u niet wat cuberdons zijn?) een beroemd streekproduct blijken te zijn. Nick wist dat niet en ik had er natuurlijk al helemaal nog nooit van gehoord.Daarna kregen we een Vlaams-Nederlands dispuut. Nick wilde namelijk dat de speculaas tot Belgisch cultuurgoed werd verheven. Die Neuzekes konden hem niks schelen. Potverdomme, schreef ik hem terug, 'maar speculaas is van ons'!!

Weet foodlog het: van wie is de speculaas?

Ik weet in ieder geval zeker dat je de allerbeste in Nederland koopt. Bij bakker Kruijmer in Huizen, aan de Hellingstraat. Ga er maar eens heen.
Nick, moeten we niet eens een speculaasproeverij organiseren?
Dit artikel afdrukken