image

Ingesleten leefgewoontes en onwetendheid over voeding verhogen het risico op kanker. Dat blijkt uit het onderzoek Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective , van het World Cancer Research Fund (WCRF). De resultaten van dit wereldwijde onderzoek geven de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het verband tussen voeding, beweging en de preventie van kanker. De presentatie van de resultaten vond op 31 oktober plaats in Londen, Washington, Beijing, Hongkong en Amsterdam. Een internationaal expert panel van 21 gerenommeerde wetenschappers werkte vijf jaar aan het combineren en interpreteren van de resultaten van ruim 7.000 studies naar oorzaak en preventie van kanker. In Nederland zijn prof. dr. ir. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit Amsterdam en dr. ir. Ellen Kampman van Wageningen Universiteit bij het onderzoek betrokken.

Volgens prof. Seidell moeten mensen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze risico op kanker willen verminderen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek belangrijke aanbevelingen opgesteld die daarbij kunnen helpen. Deze gaan voor een deel over leefgewoontes zoals overgewicht en tekort aan beweging waarvan al bekend is dat ze slecht voor de gezondheid zijn. Dat ze nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, maakt dat alleen nog maar alarmerender. Daarnaast zijn er nieuwe overtuigende bewijzen gevonden voor het verband tussen bepaalde soorten welvaartsvoedsel en het risico op kanker.”

Resultaten
Opvallende bevindingen van het onderzoek ‘Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective’ zijn dat:

Er overtuigend bewijs is voor het verband tussen de aanwezigheid van overtollig lichaamsvet en het risico op darm-, nier-, alvleesklier-, slokdarm-, borst- en baarmoederhalskanker;

Het aannemelijk is dat consumptie van rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees het risico op darmkanker significant verhoogt;

Er overtuigend bewijs is voor het verband tussen de consumptie van bewerkt of behandeld vlees en het krijgen van darmkanker;

Er overtuigend bewijs is dat vrouwen die hun kind(eren) borstvoeding geven minder risico lopen op het krijgen van borstkanker;

Er overtuigend bewijs is voor het verband tussen alcoholische dranken en het risico op mond-, larynx-, keelholte- en slokdarmkanker. Ook consumptie van kleine hoeveelheden alcohol vergroot het risico op deze vormen van kanker.

Het onderzoek toont niet alleen het verband aan tussen de genoemde leefstijl en kanker. Ook hebben de onderzoekers 10 belangrijke aanbevelingen geformuleerd voor het voorkomen van de in het rapport genoemde soorten kanker. De belangrijkste daarvan zijn:


Streef naar een slank postuur, maar vermijd ondergewicht.

Neem iedere dag minimaal een half uur lichaamsbeweging.

Vermijd dranken met suiker. Beperk de consumptie van calorierijk voedsel - met name van bewerkt voedsel met veel toegevoegde suikers, een laag vezelgehalte of een hoog vetgehalte.

Beperk de consumptie van rund-, varkens-, geiten- en lamsvlees en vermijd bewerkt vlees.

Beperk bij het drinken van alcohol het aantal glazen per dag tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen.


bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken