In de Ondertussen van zaterdag 25 januari en zondag 26 januari vallen mij deze berichten op:

- waarom stoppen de best verdienende boeren? Varkenseconoom Robert Hoste legt uit waarom varkensboeren stoppen (Resource). Vorig jaar verdiende een varkensboer gemiddeld €330.000. De overheid heeft een uitkoopregeling ingesteld om varkensboeren te helpen stoppen. Politicus Tjeerd de Groot wil er zelfs nóg meer geld voor vrijmaken (Nieuwe Oogst).
Dat begrijpt niemand meer. Hoste wel. Tussen 2000 en 2018 was het een slok minder: zo’n €40.000 per bedrijf. What goes up, must come down, zeggen ze. Boeren weten dat de Afrikaanse varkenspest die China teistert ooit weer voorbijgaat. Die varkensziekte in China is de oorzaak van hun topinkomen in Nederland. Maar in China zijn varkensflats van 7 etages in aanbouw (Nature d'ailleurs et d'ci). Die zijn nog schoner dan Nederlandse stallen en houden de pest straks op afstand. Dat zal het topinkomen van de Nederlandse varkensboer weer teniet doen.

- het varken jaagt de inflatie in China gevaarlijk op. Chinezen zijn dol op varkensvlees. Voor ons is rund synoniem met het beste vlees, voor Chinezen het varken. Omdat een groot deel van de Chinese varkensstapel is afgemaakt vanwege de pest is de inflatie in China gestegen tot 4,7%. Het geprefereerde vlees is gevaarlijk duur geworden. De regering is waakzaam, want het kan leiden tot oproer, weet de Volkskrant. Het blad schrijft: "Voor de Chinese overheid, reeds kampend met een economische groeivertraging, is de prijsstijging een grote bron van zorg. Beijing is van oudsher erg beducht voor inflatie en stijgende voedselprijzen, want die kunnen leiden tot sociale onrust. De protesten op het Tiananmenplein in 1989 werden mede veroorzaakt door inflatie, al liep die toen veel hoger op, tot 18 procent. Hoe dan ook is het normaliseren van de varkensprijs door de Chinese leiding uitgeroepen tot ‘nationale prioriteit’." Dat komt nog eens bovenop de Corona-crisis (Foodlog)

- de VS zitten in de shit omdat ze het demografisch aan het verliezen zijn. Dat zegt een analyse in de Franse beurskrant Les Echos . Wat is er aan de hand? Er worden te weinig jonge Amerikanen geboren. Millennials willen minder kinderen. De bevolking wordt dan ouder en verliest aan innovatiekracht. Het zou zelfs beter zijn om wat immigratie toe te staan, want dat geeft verjonging. Trump houdt zwangere immigranten juist buiten de deur (Joop) en gaat het daarom verliezen van de macht die nu de wereld al bepaalt: China. Daar worden nog volop babies geboren - en een heleboel slimme, veel meer dan in de Oude Wereld waar de VS nog altijd een voorsprongetje op hadden.

Terwijl de wereld zich druk maakt over varkenspest, boereninkomens en het Coronavirus, vreet een oude Bijbelse pest aan Afrika. "Het gezoem van miljoenen sprinkhanen wordt onderbroken door het gegil van boeren en het lawaai van potten en pannen. Maar de vraatzuchtige insecten laten zich niet afhouden van hun feestmaal in het Keniaanse plattelandsdorpje Kititika. ,,Zelfs de koeien vragen zich af wat er aan de hand is”, zegt Ndunda Makanga, die al uren bezig is de sprinkhanen van zijn boerderij te jagen. ,,Mais, sorghum, bonen; ze hebben alles opgegeten” (Algemeen Dagblad). In Kenia vreten die kleine springers alles op. Mensen hebben het nakijken.

Dit artikel afdrukken