Nederland heeft een serieus overgewichtprobleem en het is belangrijk daar iets aan te doen. Maar dat neemt niet weg dat deze verbruiksbelasting niet het gewenste resultaat oplevert. Wat de taks wél doet: ambachtelijke sapmakers en Nederlandse fruittelers met de rug tegen de muur zetten omdat ze onze pure fruitsappen over één kam scheren met energiedrankjes en frisdranken. Wij worden daarmee als net zo ongezond bestempeld. Kortom, deze belasting is de verkeerde maatregel voor een op zichzelf prijzenswaardige doelstelling, namelijk het verminderen van welvaartsziekten.

Als het staatssecretaris Van Ooijen (VWS) echt te doen is om gezondheidseffecten (en niet om simpelweg de schatkist te spekken), kan hij veel beter een brede suikertaks over meerdere categorieën invoeren. Dus bijvoorbeeld ook koek, snoep, chocolade en banket
En dat is onterecht. Aan energie- en frisdranken wordt vanouds veel suiker toegevoegd. Fruit bevat van nature suikers. En daar zit ook precies de crux van de fundamentele weeffout in de suikertaks. Pure sappen bestaan voor de volle 100 procent uit groente en fruit, met uitsluitend van nature aanwezige suikers, maar ook gezonde vezels, mineralen en vitaminen. Wij kunnen geen suikervrije appels of peren kweken, net zomin als wij de fruitsuikers uit het sap kunnen halen. Bovendien mogen we de fruitsuikers er niet eens uithalen omdat het pure sap dan niet meer aan de wettelijke normen van puur sap voldoet. Dus krijgen wij de volle laag van deze taks voor onze kiezen. Met als consequentie dat consumenten natuurlijke sappen meer en meer links laten liggen. Met name om deze reden zijn pure sappen praktisch in heel Europa uitgezonderd van de suikertaks. Juist ook in de landen waar men vooroploopt met stimulerend beleid om fabrikanten te bewegen dranken met minder suiker op de markt te brengen. Met name in Groot-Brittanië is dat heel effectief gebleken.

Als het staatssecretaris Van Ooijen (VWS) echt te doen is om gezondheidseffecten (en niet om simpelweg de schatkist te spekken), kan hij veel beter een brede suikertaks over meerdere categorieën invoeren. Dus bijvoorbeeld ook koek, snoep, chocolade en banket. Dan zal je zien dat ook deze industrieën hun receptuur aanpassen, en dan bereik je pas resultaat. Zo worden de lasten neergelegd waar ze behoren, worden ze eerlijker verdeeld, en zal veel meer gezondheidswinst behaald worden. Zo wordt de schatkist hiermee eerlijker en beter gevuld.

Niemand die mij kan uitleggen waarom een chocoladereep, gevulde koek of zoete zuiveldrankjes niet worden aangeslagen en een flesje puur groente- of fruitsap wel.

Komt deze suikertaks er echt, dan zitten we als sapmakers met de gebakken peren. Behalve wij als sapmakers worden ook de Nederlandse (biologische) fruittelers door deze belasting getroffen. Voor deze bedrijven wordt het lastiger om hun appels en peren die er niet perfect uitzien (en normaliter voor onder andere sap worden gebruikt) voor een nette prijs te verkopen. Deze bedrijfstak die met haar plantaardige landbouw juist een bio-divers alternatief kan zijn voor bijvoorbeeld de intensieve veehouderij, krijgt het hierdoor nog lastiger. Dan kan niet de bedoeling zijn.

Albert Schulp, eigenaar Schulp Vruchtensappen, schrijft deze opinie mede namens de andere ambachtelijke sapmakers van Nederland Flevosap, Van Kempen, Appelaere, Appeven en Fruityline.
Dit artikel afdrukken