In Frankrijk liep dit weekend de grote landbouwtentoonstelling Salon international de l’agriculture in Parijs ten einde. Behalve veel aandacht voor de problemen en protesten van de boeren, stonden ook de innovatieve kanten van de Franse landbouw in de schijnwerpers. Zo verzon Thierry Desforges de virtuele moestuin.

Van virtuele moestuin...
Desforges bedacht monpotager.com. Fransen huren een virtueel stukje van een boer in de eigen regio. De boer verbouwt daarop de groenten die de klant wil. Van het kleinste perceel, 15m2 voor €15 per maand, komt jaarlijks zo'n 50 kilo groenten en fruit. Het grootste, de familiemoestuin van 150m2 (€100 per maand), levert tot 600 kilo op. Monpotager verzorgt de logistiek om de oogst 8 tot 32 keer per jaar van de virtuele moestuin naar een servicepunt in de buurt van de klant te vervoeren.

"Boer en consument zijn beter af", aldus Desforges. "De consument weet wat hij eet, hij kan via de site op de hoogte blijven van de groei. De boer krijgt 15% meer dan in het traditionele circuit. Wij nemen zelf ook 15%." Met monpotager.com koppelt Desforges de wens van de consument naar lokaal en kwalitatief hoogwaardig eten aan de wens van de boer om meer te verdienen. Het concept lijkt levensvatbaar - in 2 jaar verwierf Desforges 1.500 klanten. Voor eind 2016 wil hij 5.000 klanten bedienen.

... via Moestuintjes van de super...
In Nederland hebben virtuele moestuintjes een andere verschijningsvorm. Vandaag begon Albert Heijn met de nieuwe Moestuintjes-actie. Bij iedere €15 aan boodschappen krijgt de klant een moestuinpotje mee. Daarin zit een van de 20 soorten zaadjes om zelf tuinkers, radijs, komkommer of broccoli te kweken. Of watermeloen, de uitdagende nieuwkomer van dit jaar.

Vorig jaar gingen er maar liefst 44 miljoen potjes over de toonbank. Omdat "niet iedereen met groene vingers is geboren", aldus een woordvoerder, is er dit jaar extra veel aandacht voor ondersteuning en informatie over de juiste manier van moestuinieren. AH biedt een Eerste Hulp bij Moestuinieren-groeikaart, een wekelijks moestuinjournaal via ah.nl/moestuintjes, een groeiboekje met alle informatie over zaaien, verpotten en groeien en zelfs moestuincoaches. Dat zijn experts van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) aan wie je vragen kunt stellen via ah.nl/community. Ze geven ook tips en peptalk. Oh, en voor degenen die een moestuintje geen beginnen aan vinden, komen er verzamelplekken waar je je moestuintjes kunt 'doneren' voor een goed doel.

... tot Mainstream moestuinieren
Maar de Moestuintjes zijn niets nieuws. Tuincentra zien al jaren groeiende interesse in moestuinen, schrijft de NRC. "Was moestuinieren vroeger nog iets voor wereldverbeteraars met autarkische idealen, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een trend voor iedereen". Er zijn programma's op de televisie, tuincentra organiseren 'oppotdagen' en er is bijna geen winkelketen meer te vinden zonder zaden, plantenbakken, kweekpotten of kweekkisten, van de Hema tot de Action. "AH was met zijn moestuintjes geen trendsetter, maar sprong wel in op een bestaande trend en gaf die met de verzamelactie nog een extra impuls."

Mijn moestuintjes van vorig jaar liggen nog - ongebruikt - op de plank. Vandaag sleepte ik de eerste van dit jaar in de wacht. Een courgette. Eén ding weet ik vast zeker: als ik ermee ga beginnen, zal ik me moeten verdiepen in de kunst van het verpotten. Want, schrijft Trouw, "Als u de groenten in de kleine bakjes van de supermarkt houdt, is uw nieuwe tuinierscarrière gedoemd te mislukken." Voor mij is monpotager.com een betere oplossing.

Waar blijft mijnmoestuin.nl?

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken