Vorig jaar kreeg Albert Heijn Nederland aan het moestuinieren. Voor degenen zonder groene vingers heeft de super dit jaar, bij de herhaling van de actie, de nodige hulplijnen in het leven geroepen. Inmiddels is er een Franse, virtuele moestuin. Daar wordt ook de boer beter van.
In Frankrijk liep dit weekend de grote landbouwtentoonstelling Salon international de l’agriculture in Parijs ten einde. Behalve veel aandacht voor de problemen en protesten van de boeren, stonden ook de innovatieve kanten van de Franse landbouw in de schijnwerpers. Zo verzon Thierry Desforges de virtuele moestuin.
Van virtuele moestuin...
Desforges bedacht monpotager.com. Fransen huren een virtueel stukje van een boer in de eigen regio. De boer verbouwt daarop de groenten die de klant wil. Van het kleinste perceel, 15m2 voor €15 per maand, komt jaarlijks zo'n 50 kilo groenten en fruit. Het grootste, de familiemoestuin van 150m2 (€100 per maand), levert tot 600 kilo op. Monpotager verzorgt de logistiek om de oogst 8 tot 32 keer per jaar van de virtuele moestuin naar een servicepunt in de buurt van de klant te vervoeren.
"Boer en consument zijn beter af", aldus Desforges. "De consument weet wat hij eet, hij kan via de site op de hoogte blijven van de groei. De boer krijgt 15% meer dan in het traditionele circuit. Wij nemen zelf ook 15%." Met monpotager.com koppelt Desforges de wens van de consument naar lokaal en kwalitatief hoogwaardig eten aan de wens van de boer om meer te verdienen. Het concept lijkt levensvatbaar - in 2 jaar verwierf Desforges 1.500 klanten. Voor eind 2016 wil hij 5.000 klanten bedienen.
... via Moestuintjes van de super...
In Nederland hebben virtuele moestuintjes een andere verschijningsvorm. Vandaag begon Albert Heijn met de nieuwe Moestuintjes-actie. Bij iedere €15 aan boodschappen krijgt de klant een moestuinpotje mee. Daarin zit een van de 20 soorten zaadjes om zelf tuinkers, radijs, komkommer of broccoli te kweken. Of watermeloen, de uitdagende nieuwkomer van dit jaar.
Vorig jaar gingen er maar liefst 44 miljoen potjes over de toonbank. Omdat "niet iedereen met groene vingers is geboren", aldus een woordvoerder, is er dit jaar extra veel aandacht voor ondersteuning en informatie over de juiste manier van moestuinieren. AH biedt een Eerste Hulp bij Moestuinieren-groeikaart, een wekelijks moestuinjournaal via ah.nl/moestuintjes, een groeiboekje met alle informatie over zaaien, verpotten en groeien en zelfs moestuincoaches. Dat zijn experts van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) aan wie je vragen kunt stellen via ah.nl/community. Ze geven ook tips en peptalk. Oh, en voor degenen die een moestuintje geen beginnen aan vinden, komen er verzamelplekken waar je je moestuintjes kunt 'doneren' voor een goed doel.
... tot Mainstream moestuinieren
Maar de Moestuintjes zijn niets nieuws. Tuincentra zien al jaren groeiende interesse in moestuinen, schrijft de NRC. "Was moestuinieren vroeger nog iets voor wereldverbeteraars met autarkische idealen, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een trend voor iedereen". Er zijn programma's op de televisie, tuincentra organiseren 'oppotdagen' en er is bijna geen winkelketen meer te vinden zonder zaden, plantenbakken, kweekpotten of kweekkisten, van de Hema tot de Action. "AH was met zijn moestuintjes geen trendsetter, maar sprong wel in op een bestaande trend en gaf die met de verzamelactie nog een extra impuls."
Mijn moestuintjes van vorig jaar liggen nog - ongebruikt - op de plank. Vandaag sleepte ik de eerste van dit jaar in de wacht. Een courgette. Eén ding weet ik vast zeker: als ik ermee ga beginnen, zal ik me moeten verdiepen in de kunst van het verpotten. Want, schrijft Trouw, "Als u de groenten in de kleine bakjes van de supermarkt houdt, is uw nieuwe tuinierscarrière gedoemd te mislukken." Voor mij is monpotager.com een betere oplossing.
Waar blijft mijnmoestuin.nl?
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Van virtuele moestuin...
Desforges bedacht monpotager.com. Fransen huren een virtueel stukje van een boer in de eigen regio. De boer verbouwt daarop de groenten die de klant wil. Van het kleinste perceel, 15m2 voor €15 per maand, komt jaarlijks zo'n 50 kilo groenten en fruit. Het grootste, de familiemoestuin van 150m2 (€100 per maand), levert tot 600 kilo op. Monpotager verzorgt de logistiek om de oogst 8 tot 32 keer per jaar van de virtuele moestuin naar een servicepunt in de buurt van de klant te vervoeren.
"Boer en consument zijn beter af", aldus Desforges. "De consument weet wat hij eet, hij kan via de site op de hoogte blijven van de groei. De boer krijgt 15% meer dan in het traditionele circuit. Wij nemen zelf ook 15%." Met monpotager.com koppelt Desforges de wens van de consument naar lokaal en kwalitatief hoogwaardig eten aan de wens van de boer om meer te verdienen. Het concept lijkt levensvatbaar - in 2 jaar verwierf Desforges 1.500 klanten. Voor eind 2016 wil hij 5.000 klanten bedienen.
... via Moestuintjes van de super...
In Nederland hebben virtuele moestuintjes een andere verschijningsvorm. Vandaag begon Albert Heijn met de nieuwe Moestuintjes-actie. Bij iedere €15 aan boodschappen krijgt de klant een moestuinpotje mee. Daarin zit een van de 20 soorten zaadjes om zelf tuinkers, radijs, komkommer of broccoli te kweken. Of watermeloen, de uitdagende nieuwkomer van dit jaar.
Vorig jaar gingen er maar liefst 44 miljoen potjes over de toonbank. Omdat "niet iedereen met groene vingers is geboren", aldus een woordvoerder, is er dit jaar extra veel aandacht voor ondersteuning en informatie over de juiste manier van moestuinieren. AH biedt een Eerste Hulp bij Moestuinieren-groeikaart, een wekelijks moestuinjournaal via ah.nl/moestuintjes, een groeiboekje met alle informatie over zaaien, verpotten en groeien en zelfs moestuincoaches. Dat zijn experts van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) aan wie je vragen kunt stellen via ah.nl/community. Ze geven ook tips en peptalk. Oh, en voor degenen die een moestuintje geen beginnen aan vinden, komen er verzamelplekken waar je je moestuintjes kunt 'doneren' voor een goed doel.
... tot Mainstream moestuinieren
Maar de Moestuintjes zijn niets nieuws. Tuincentra zien al jaren groeiende interesse in moestuinen, schrijft de NRC. "Was moestuinieren vroeger nog iets voor wereldverbeteraars met autarkische idealen, de afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een trend voor iedereen". Er zijn programma's op de televisie, tuincentra organiseren 'oppotdagen' en er is bijna geen winkelketen meer te vinden zonder zaden, plantenbakken, kweekpotten of kweekkisten, van de Hema tot de Action. "AH was met zijn moestuintjes geen trendsetter, maar sprong wel in op een bestaande trend en gaf die met de verzamelactie nog een extra impuls."
Mijn moestuintjes van vorig jaar liggen nog - ongebruikt - op de plank. Vandaag sleepte ik de eerste van dit jaar in de wacht. Een courgette. Eén ding weet ik vast zeker: als ik ermee ga beginnen, zal ik me moeten verdiepen in de kunst van het verpotten. Want, schrijft Trouw, "Als u de groenten in de kleine bakjes van de supermarkt houdt, is uw nieuwe tuinierscarrière gedoemd te mislukken." Voor mij is monpotager.com een betere oplossing.
Waar blijft mijnmoestuin.nl?
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het blijft gewoon een geniaal gegeven; ook dit jaar weer (2016).
AH is superslim, hoop dat ze ook wat cynici binnen marketing hebben die de boel op de rit houden.
De moestuintjes zijn ook bij het dievengilde in trek: Man steelt vier dozen moestuintjes bij Albert Heijn. De man had bij een inbraak zijn slag geslagen. Behalve de moestuintjes had hij ook een doos stekpotjes meegenomen.
Joep#26
Alles wat leeft is biologisch. Stop met het misbruik van dat woord.
Wat een waanzin !
En van elke nieuwe aardappel uit de grond kan je de schil zo met je duin afwrijven.
Al sinds de aardappel uit Zuid-Amerika hier werd geïntroduceerd.
Tip:
Ooit een echte aardappel geproefd ?
Of beter gezegd: Ooit een aardappel echt geproefd ? Is een unieke smaak.
Rooi de aardappels met een riek, en laat er een paar achter.
Smoor na een paar warme dagen de aardappels die achter zijn gebleven in de gloeiendhete as van het achtergebleven droge loof , gestoken aan een vers gesneden wilgentakje, tot ze gaar zijn.
Voeg droog loof toe tijdens het garen.
Verbrand je tengels aan de zwartgeblakerde aardappel en pel hem.
De smaak zul nooit meer vergeten.
Nog een tip:
Goedkoop gerecht.
Snij (liefst met een masjien) een aardappel flinterdun. Liefst geen al te ´nieuwe´ aardappel
Leg de dunne plakjes op een bord.
Overgiet, bij gebrek aan echte truffel, met een truffelolie..
Strooi wat Sel de Guerande (bij de Delhaize ca. 1,5 euro p/ kg) over de errepel-carpaccio..
In het midden wat rucola met mooie olijfolie.
Druppel wat witte balsamico.
Aanbevolen wijn : Duvel Tripel Hop
De smaak van de aarde ...
Voor de potjes was ik te laat, maar die aardappel, die begon uit te lopen, heb ik zo tussen de begonia's in de voortuin in de grond gedouwd. De oogst was verrassend, zeker als je er helemaal geen omkijken naar hebt gehad. Ze waren Bio en de schil kon je er met je vingers afwrijven.
Ook de AH kiwi's, pompoenen, appels, peren, dadels, kersen, pruimen, avocado's, walnoten, granaatappels, en nog veel meer kan je zelf zaaien. Met uitzondering van de pompoenen moet je niet op een oogst rekenen.
We hadden de gewoonte om de pitten van de dadels vanaf het terras altijd richting buren tegen de schutting te gooien, alwaar een strook siertuin. Tijdens het wieden van onkruid stuitte ik op stevige sprieten waarvan ik dacht dat het riet was. Maar onderaan iedere spriet zat een dadelpit en een witte wortel die recht naar beneden groeide.
@Simone: bedankt voor de info,ja, jij vindt dat natuurlijk weer heel gewoon, maar ik niet dus, ik ben blij dat ik het weet als ik weer aan de gang ga, de kokosvezel, die niemand in NL ooit aantreft rond zijn kokosnoot, maar die er dus wel degelijk was,veel gesmaad (wij hadden vroeger een kokosmat) maar bij de indo's onder ons niet natuurlijk, prachtig, dat alles toch weer gerecycled wordt, een functie krijgt, over alle grenzen heen, ik meen het nog ook, want lang in die contreien gewerkt. En trek je maar niets aan van azijnpisser Hans, hij meent het soms wel goed hoor (net als zwarte piet op het dek van de stoomboot)!