7
Fotocredits: 'Kassabonnen', Sabine van Erp via Pixabay

Flash40.000 kilometer kassabon besparen

Weleens boodschappen gedaan bij een Franse supermarkt? Dan weet je waarschijnlijk ook dat je daar onwaarschijnlijk lange kassabonnen meekrijgt. Dat moet anders kunnen, bedacht supermarktketen Système U. Klanten krijgen hun bon voortaan per mail. Dat scheelt alleen de 1.600 winkels van Système U al 40.000 kilometer kassarol per jaar. Eén keer de aardbol rond. Tikt lekker aan. Ook Carrefour schaft de kassabon af. Op een gemiddelde kassarol zit 75 meter papier. Dat zijn dus 533.333 kassarollen die Système U uitspaart. Flink meer dan de besparing die Albert Heijn realiseert sinds de invoering van de 'korte' bon bij de zelfscankassa's. Dat bespaart jaarlijks 60.000 rollen, een 'schamele' 4.500 kilometer aan kassabon.

FranceTVinfo - Plusieurs grandes enseignes mettent fin au ticket de caisse automatique, 25 apr 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
 • #7
 • 1 mei '21
 • 16:26

EJ #5, ik weet niet hoe het in Nederland gaat, maar hier krijg je bij benzinestations al lang al alleen een bonnetje als je erom vraagt. De supermarkten zijn nog wat trager, die willen de bonnetjes blijven gebruiken om gemakkelijk prijzen te verloten door bonnetjes die de klanten in loterijdozen stoppen.

Bram v Driel
Bram v Driel Humane gezondheid
 • #6
 • 29 apr '21
 • 10:54

Interessant punt dat er dan wel iets dat milieuonvriendelijk is verdwijnt, maar de supermarkt dan voor het gemak maar even verzwijgt dat het alternatief natuurlijk ook weer een bepaalde impact met zich mee brengt. Ik vraag me dan wel eens af hoe het besluitproces in het hoofdkantoor van zo'n supermarkt verloopt, wanneer ze op het idee komen minder kassabonnen te printen (en dat natuurlijk goed uit te venten als een milieuvriendelijke actie). Wat is de primaire driver? Een oprechte wens om kleine stappen naar duurzaamheid te maken? Of misschien het andere uiterste, een puur gecalculeerde actie gericht op PR en beeldvorming? Of iets ertussenin? Maakt natuurlijk allemaal niet uit als er uiteindelijk minder bomen gekapt worden, dat is sowieso mooi meegenomen. Met als enige voorbehoud dat dat alleen mooi meegenomen is als het alternatief niet net zo vervuilend is, waar de reacties hierboven op ingaan.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #5
 • 27 apr '21
 • 20:36

Kassabon per mail en dan heb je gelijk de adressen om de spam heen te sturen, je zou ook alleen kassa bonnen op verzoek kunnen uitdraaien ipv zegeltjes erbij vraag je dan gewoon kassabon erbij, moet te doen zijn.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
 • #4
 • 26 apr '21
 • 22:45

@joep goossens #1 ''Nog steeds denken mensen dat data verkeer geen aanslag op het milieu is. Wat je met een mobieltje of tablet doet vreet een veelvoud aan energie dan wat het apparaatje zelf verbruikt.
Ergens op FL staat nog het linkje naar de Duitse documentaire waarin hierop gewezen werd met voorbeelden, uitgedrukt in aantallen energiecentrales voor e-mails en ander data verkeer.''

Volgens de great reset elite moet alles digitaal, cash moet worden afgeschaft, meer thuis werken (dus meer videobellen), digitale vacinatiepaspoorten en ga maar zo door. Het wordt gepresenteerd als iets goeds maar het zou mij niet verbazen dat er verborgen agenda's zijn want big tech wil meer data verzamelen om door te kunnen verkopen en de overheid wil meer data om hun onderdanen (serfs) te bespioneren en onder controle houden.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #3
 • 26 apr '21
 • 16:57

Schrik niet.
5 Uur Youtube filmpjes bekijken komt overeen met 1 wasmachinelading.
Youtube wereldwijd verbruikt meer dan 10 elektriciteitscentrales aan stroom per jaar
Dagelijks een aantal e-mails versturen loopt al snel op tot 40 kWh per jaar, ofwel 40 wasmachineladingen, waarvan een deel weggegooid als SPAM.
De 255 miljard e-mails dagelijks verbruiken ca. 140 miljard kWh per jaar, komt overeen met 46 kolencentrales.
De Facebook servers gebruiken 1,2 miljard kWh.

Bron: documentaire op ARTE TV Versteckte Klimakiller (2019)

(En dan te bedenken dat heel veel, zo niet de meeste energie voor de sociale lol wordt verbruikt.)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.