De Belgische Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijke adviesorgaan van de overheid, heeft een advies opgesteld rondom hormoonverstorende en mutagene stoffen. De Raad noemt het een advies voor 'fysisch-chemische milieuhygiëne'.

Onderdeel van het advies zijn 28 maatregelen waarmee de bevolking zelf het contact met hormoonverstorende stoffen kan beperken. Dat moet er op termijn voor zorgen dat allerhande welvaartsziekten (kanker, hart- en vaatziekten) en verminderde vruchtbaarheid en meer allergieën, afnemen.

Voorzorgsprincipe
De experts van de Hoge Gezondheidsraad tonen zich met de lijst voorstander van het voorzorgsprincipe: zelfs als nog niet doorslaggevend is bewezen dat iets schadelijk is voor de gezondheid, zou die stof verboden moeten zijn. Het gaat er de Raad vooral om mensen te informeren over de gezondheidsrisico's, zelfs als die nog niet uitgekristalliseerd zijn omdat er nog zo veel onbekend is over hormoonverstorende stoffen.

Op de lijst staan aanbevelingen die niemand vreemd in de oren klinken, zoals het vermijden van de aangebrande randjes van eten van de barbecue of het beperken van het thuisgebruik van insecticiden. Maar alles bij elkaar is het een behoorlijk indrukwekkend lijstje. "De lijst is inderdaad lang, al willen we de mensen niet de indruk geven dat ze weer moeten leven zoals in het stenen tijdperk," zegt professor en kankerspecialist Nik van Larebeke in De Standaard.

Hormoonverstoorders kom je overal tegen
Lees mee en huiver, want hormoonverstoorders zijn overal. "Roken en alcohol zijn uiteraard uit den boze. Gsm-gebruik moet worden beperkt, net als zich regelmatig te dicht bij hoogspanningslijnen begeven. Voor kinderen wordt het gebruik van plastic of rubber speelgoed afgeraden. Wat persoonlijke verzorging betreft, raden de experts tatoeages af, en pleiten ze voor een beperkt gebruik van nagellak, kleurspoelingen, cosmetische producten en parfum. [..] Vermijden van brood en granen die via hoge temperaturen geroosterd zijn, denk aan sommige granola. Het wordt ook afgeraden uw eten in plastic potjes in de microgolf op te warmen of pannen met een antikleeflaag te gebruiken. Wordt wel aangeraden: biologisch geteeld voedsel en water in glazen flessen. Beperk het gebruik van allerhande luchtverversers. Ben je zwanger, blijf uit de buurt van verf. Was nieuwe kleren, voor je ze draagt. Sport bij voorkeur in parken, en blijf bij inspannende activiteiten 200 meter weg van drukke verkeersaders."
Dit artikel afdrukken