Ze krijgen teveel energie en eiwit binnen. Melk, koek en snoep vormen de basis van hun inname van voedingsstoffen. Daardoor missen ze de broodnodige vezels uit groenten en fruit.
Belgische kleuters wijken structureel af van de voedingsrichtlijnen. Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel bestudeerde het eetpatroon van 465 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar aan de hand van eetdagboeken. Hieruit bleek dat bijna 75% van de kinderen ruim over de aanbevolen hoeveelheid calorieën heen ging, vooral doordat ze te veel eiwitten binnen kregen. Voor bijna alle kinderen lag de eiwit-inname boven de aanbevolen hoeveelheid en bij 156 kinderen was dit zelfs meer dan de bovengrens van 15% (voor kinderen onder 1 jaar) of 20% (voor kinderen van 1-3 jaar) van de totale energie-inname. Een te hoge eiwit-inname is geassocieerd met overgewicht op latere leeftijd.
De inname van vet lag iets onder de aanbevolen hoeveelheid, maar bij de oudere kinderen was dit verschil al minder groot dan bij de jongere kinderen. Bijna alle kinderen (93,1%) tussen de 2 en 3 jaar kregen te weinig vezels binnen. Bij de kinderen tussen 1 en 2 jaar was dit 83,5%. De hoeveelheden water en koolhydraten die de kinderen binnen kregen, voldeden wel aan de richtlijnen.
Melk bleek met name in de eerste twee jaar een belangrijke voedingsbron. Dit kan verklaren waarom de eiwit-inname zo hoog is. Boven de twee jaar waren koek en snoep belangrijke leveranciers van eiwitten en vet.
De onderzoekers wilden het eetpatroon van jonge kinderen in kaart brengen omdat "eetgewoontes op jeugdige leeftijd waarschijnlijk een belangrijke invloed hebben op de lichaamsbouw en de gezondheid in latere levensfasen.” Ze concluderen dat het belangrijk is moeders te stimuleren langer borstvoeding te geven, ook na de introductie van vaste voeding. “Wanneer borstvoeding niet meer mogelijk is bij oudere kinderen, is voedingsadvies noodzakelijk om te helpen voldoen aan de richtlijnen”, aldus de onderzoekers.
Groenten en fruit vormen de basis voor een goede inname van vezels voor ouders die (volkoren) brood willen mijden.
Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.
Fotocredits: Cookies and Milk, Wikimedia
Dit artikel afdrukken
Wanneer borstvoeding niet meer mogelijk is bij oudere kinderen, is voedingsadvies noodzakelijk om te helpen voldoen aan de richtlijnenVet en vezels
De inname van vet lag iets onder de aanbevolen hoeveelheid, maar bij de oudere kinderen was dit verschil al minder groot dan bij de jongere kinderen. Bijna alle kinderen (93,1%) tussen de 2 en 3 jaar kregen te weinig vezels binnen. Bij de kinderen tussen 1 en 2 jaar was dit 83,5%. De hoeveelheden water en koolhydraten die de kinderen binnen kregen, voldeden wel aan de richtlijnen.
Melk bleek met name in de eerste twee jaar een belangrijke voedingsbron. Dit kan verklaren waarom de eiwit-inname zo hoog is. Boven de twee jaar waren koek en snoep belangrijke leveranciers van eiwitten en vet.
De onderzoekers wilden het eetpatroon van jonge kinderen in kaart brengen omdat "eetgewoontes op jeugdige leeftijd waarschijnlijk een belangrijke invloed hebben op de lichaamsbouw en de gezondheid in latere levensfasen.” Ze concluderen dat het belangrijk is moeders te stimuleren langer borstvoeding te geven, ook na de introductie van vaste voeding. “Wanneer borstvoeding niet meer mogelijk is bij oudere kinderen, is voedingsadvies noodzakelijk om te helpen voldoen aan de richtlijnen”, aldus de onderzoekers.
Groenten en fruit vormen de basis voor een goede inname van vezels voor ouders die (volkoren) brood willen mijden.
Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.
Fotocredits: Cookies and Milk, Wikimedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Huh: "welke kleuter niet?" was mijn eerste gedachte toen ik de kop las...............
Alsof ''in leven zijn'' dé maatstaf is voor gezondheid.
De voedingsrichtlijnen voor kinderen vanaf 4-6 maanden kloppen in Vlaanderen evenmin als in Nederland, zij het op net even andere punten. Om te beginnen zouden er geen adviezen meer gegeven moeten worden om al voor de leeftijd van 6 maanden vast voedsel te geven. Dat is een belangrijke factor voor overgewicht later. Verder zou vast voedsel ook precies dat moeten zijn: vast voedsel en geen pap of brei. Voorst zou vast voedsel tot de eerste verjaardag letterlijk bijvoeding meten zijn, waarbij borstvoeding/moedermelkvoeding de hoofdmoot blijft vormen. Dit betekent dat vast voedsel in het tweede halve levensjaar nog niet komt in plaats van, maar naast borstvoeding. Meer over vast voedsel hier en hier.
En voorts ben ik van mening dat het toch eenvoudig moet zijn om een illustratie te vinden van een representatieve snack voor Vlaamse kinderen? Waarom dit typisch Amerikaanse Milk&Cookies;?
Niels, maar dat is - wetenschappelijk bekeken - een beetje een denkfout. Een cohortstudie wijst dat pas over een jaar zestig uit. Er zijn overigens wel degelijk aanwijzingen dat het voedingspatroon van de gemiddelde Belg ongezonder is dan dat van de gemiddelde Hollander. Ze zijn te vinden op Foodlog. Google maar eens via onze zoekmachine.
En leven de Belgen korter? Dacht het niet.