De bazen van 300.000 Nederlandse werknemers gaan vandaag dierenlevens sparen. "Een absoluut record! Heel bijzonder om te zien dat zoveel bedrijven oog hebben voor dierenwelzijn," zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Als heel Nederland dat zou doen, zouden volgens Wakker Dier vandaag minstens 500.000 dieren minder hoeven te worden geslacht.
Voor de achtste keer doopt Wakker Dier 4 oktober, dierendag, om tot Eet Geen Dierendag. Met de campagne wil Wakker Dier Nederlanders wijzen op de voordelen van vleesminderen. Tientallen grote en kleine organisaties schotelen hun werknemers vandaag vegetarische lunchgerechten voor. Volgens Wakker Dier belanden er dagelijks 500.000 dieren op ons bord - vooral kippen en daarnaast natuurlijk de veel grotere dieren: varkens en koeien. Vissen zijn niet meegerekend.
Werk je niet bij een van de 60 deelnemende bedrijven of organisaties en 18 cateraars die zich verbonden hebben aan Eet Geen Dierendag, dan kun je van 4 oktober natuurlijk ook zelf "de diervriendelijkste dag van het jaar maken". Wakker Dier stuurt je, na aanmelding, met alle liefde en plezier het vegetarische Eet Geen Dierendag-menu door.
Wakker Dier - Record aantal deelnemers Eet Geen Dierendag - Wakker Dier
Voor de achtste keer doopt Wakker Dier 4 oktober, dierendag, om tot Eet Geen Dierendag. Met de campagne wil Wakker Dier Nederlanders wijzen op de voordelen van vleesminderen. Tientallen grote en kleine organisaties schotelen hun werknemers vandaag vegetarische lunchgerechten voor. Volgens Wakker Dier belanden er dagelijks 500.000 dieren op ons bord - vooral kippen en daarnaast natuurlijk de veel grotere dieren: varkens en koeien. Vissen zijn niet meegerekend.
Werk je niet bij een van de 60 deelnemende bedrijven of organisaties en 18 cateraars die zich verbonden hebben aan Eet Geen Dierendag, dan kun je van 4 oktober natuurlijk ook zelf "de diervriendelijkste dag van het jaar maken". Wakker Dier stuurt je, na aanmelding, met alle liefde en plezier het vegetarische Eet Geen Dierendag-menu door.
Komisch wel. Volgens de NRC, ondergetekende en nog wat mensen klopt het cijfer Wakker Dier. Volgens de Volkskrant niet. Zie de tweet onder het stukje, met wetenschapsredacteur Maarten Keulemans die uitlegt waarom het niet klopt.
ellen-maureen colpa in een opiniestuk van de hoofdauteur van de studie, Marco Springmann, legt die de nadruk tot tweemaal toe op het verminderen van vlees consumptie: "Climate change cannot be sufficiently mitigated without people eating a lot less meat. Adopting healthy and more plant-based diets globally could reduce the greenhouse gas emissions of the food system by more than half." Betere landbouwmethodes en -techniek noemt hij naast voedselverspilling als belangrijke middelen om de impact van landbouw te verlagen.
En tot slot: "As an individual, you can help by adopting a healthier diet with less meat. " Zo slecht is de kop van The Guardian niet gekozen.
Een eenzijdige conclusie die The guardian trekt nav het artikel in Nature. 'Huge reduction in meat-eating ‘essential’ to avoid climate breakdown' kopt The Guardian. Na doorscrollen van het artikel in Nature kom ik tot de conclusie dat hiervoor niet alleen een grote vleesreductie maar ook een behoorlijke afname van het totaal dagelijks te consumeren calorieën nodig is. Er wordt gerekend met een toekomstig dieet van gemiddeld 2100 tot 2200 kcal per dag. Zo'n 1000 kcal minder dan waar wij in het westen nu aan gewend zijn. Dit lijkt mij op zijn minst ook een vette kop boven het artikel waard.
In de categorie geen nieuws: met zijn allen heel veel minder vlees eten is volgens The Guardian niet alleen goed voor minder dierenleed, maar ook voor het klimaatprobleem. En Nature lijkt het artikel zo belangrijk te vinden dat ze het gratis weggeven.
Voer voor de rekenaars: De grootste twee kippenslachters in de wereld slachten 5 miljard kippen per jaar. Hoeveel procent daarvan heeft invloed op onze cijfers? Of houdt dierwelzijn op aan de grens? Zo ja, hoe worden de import en export van dierwelzijn berekend?
Dick, deze draad kan nog tientallen jaren duren;-)