Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een wereldwijde daling in de vleesconsumptie, zijn er talloze signalen dat consumenten minder vlees eten. Bloomberg (zie 1.1) maakte een rondje langs verschillende landen. Twee oorzaken springen eruit. Wereldwijde prijsstijgingen leiden tot voedselinflatie en consumenten blijken meer plantaardig te zijn gaan eten.

Dat laatste mag dan vanuit het perspectief van een rijk land goed zijn voor het klimaat en voor de planeet, maar voor de grote groep armen over de hele wereld betekent (nog) minder vlees eten omdat het onbetaalbaar geworden is dat zij tekorten oplopen aan voedingsstoffen die niet eenvoudig uit andere voedingsmiddelen te halen zijn. Bloomberg maakte een aantal 'snapshots', van de Amerikaanse April Harris die zich tot koopjesjager ontwikkeld heeft omdat de prijs van gehakt 6% hoger ligt dan voor de pandemie, via de Zuid-Afrikaanse Mary Moyo die zich alleen nog in het weekend vlees (kip) kan veroorloven tot de Chinese Du Wenhui die om de noedelsoep betaalbaar te houden voor zijn klanten de porties kleiner maakt en voor extra vlees een extra rekening uitschrijft.

Daar tegenover staat het verhaal het Britse bedrijf Meatless Farm, dat vleesvervangers maakt. Daar verviervoudigden de verkopen het afgelopen jaar. En voor dit jaar ziet het er al net zo veelbelovend uit - mits de vleesvervangers lekker en gezond zijn, zodat klanten ze als 'gezond alternatief' voor vlees willen kopen. Dan mag het best wat kosten.

'Gewenste bijwerkingen'
De gezondheidsautoriteiten in de Franse regio Provence-Alpes-Côte d'Azur hebben een uiterst Franse manier gevonden om coronavaccinaties te promoten bij jongeren. Een reclamecampagne op de sociale media en op billboards bij restaurants en sportscholen verwijst naar de zeer gewenste 'bijwerkingen' van de coronaprikken.
Gewoon weer lekker zoenen op de achterbank, uit je dak gaan op een festival of vakantievieren en sexen op het strand.

Op Twitter reageren de Britten ietwat zuur. Zoenende mensen, daar hebben zij even hun buik van vol, na de zoenaffaire van Covid-minister Matt Hancock. Hij moest aftreden.



Dit artikel afdrukken