Het Belgische attractiepark Plopsaland De Panne moet een aantal van de horecapunten in het park sluiten door personeelstekort. Op korte termijn is het park op zoek naar honderd nieuwe seizoensmedewerkers en jobstudenten. Het is een direct gevolg van de coronacrisis, zegt CEO Steve Van den Kerkhof in Het Nieuwsblad (1.1). "Het is de eerste keer in 21 jaar tijd dat ik dit meemaak, het is zelfs zo rampzalig dat we dagelijks restaurants en snackpoints gesloten moeten houden door het tekort aan werknemers.”

Zwartwerk
Door de verplichte sluitingen tijdens de lockdowns zag Plopsaland De Panne - zoals ook veel horecagelegenheden in Nederland - het personeelsbestand de afgelopen maanden teruglopen. Van den Kerkhof onderkent nog een tweede factor: het zwartwerk in de sector. En dus vraagt hij de overheid "om meer controles aan de kust te doen, zeker tijdens het hoogseizoen." In België is al sinds 2016 de zogeheten 'witte kassa' verplicht. Maar het zwart werk blijkt - en blijft - er ondanks controles welig tieren.

Ook in Nederland vonden tijdens de lockdowns veel horecamedewerkers elders werk. Een van de grootste nieuwe werkgevers? De GGD's, zowel in de prikstraten als voor het contactonderzoek.

'Pingdemie' verergerd door fout in app
In Engeland werd de voedingssector eind vorige maand geconfronteerd met een groot personeelstekort door een andere oorzaak: de pingdemic. Als Britten gepingd werden door een app die signaleerde als ze in contact waren geweest met een met het coronavirus besmet persoon, moesten ze in zelfisolatie. Dat lot trof in de laatste week van juli bijna 700.000 Britten. Stilliggende productielijnen, stilstaande trucks en treinen en lege schappen waren het gevolg. Voor niks, schrijft de DailyMail (3.2). Tienduizenden Britten zijn onterecht gepingd. De app keek naar de contacten van de 5 voorgaande dagen. Dat hoefden er maar 2 te zijn. De verantwoordelijke minister is er niet meer op aan te spreken. Matt Hancock is inmiddels afgetreden - hij had een affaire met een getrouwde medewerkster.

Dit artikel afdrukken