Negen op de 10 gevaccineerde Nederlanders houden zich ook na hun prik(ken) gedisciplineerd aan de coronaregels. Dat blijkt uit twee onafhankelijke peilingen van EenVandaag en ouderenorganisatie Anbo (AD, 3.3).

Niet zomaar weer knuffelen
Zomaar weer knuffelen is er bijvoorbeeld nog niet bij. Volgens EenVandaag knuffelt 1% na de eerste prik weer, 4% pas na 2 weken, 8% na de tweede prik. Volgens de Anbo knuffelt 8% al na de eerste prik weer. Ook binnenshuis blijven ingeënte Nederlanders voorzichtig: 79% houdt zich alle regels (afstand houden, handen wassen, maximaal 1 bezoeker, testen bij klachten), 16% nog deels, 5% zegt zich helemaal niet meer aan de regels te houden. Zijn het sociaal wenselijk antwoorden? Niet volgens opiniepeiler Gijs Rademaker van EenVandaag. "Het zijn vooral de ouderen die nu geprikt worden en die hielden zich door hun hoge risico relatief strikt aan de regels. Bovendien voelen ouderen een grote verantwoordelijkheid jegens jongere, nog niet geprikte, familieleden.” Of de discipline zal aanhouden, is de vraag. Het angstige gevoel van besmet raken of anderen kunnen besmetten neemt af na de inentingen. Daarnaast komen er meer jongere gevaccineerden bij en die kijken anders tegen de regels aan.

Wat op dit moment ook meespeelt, is het feit er zich nog niet veel gelegenheden voordoen om meer vrijheden te pakken.

'Niet eerlijk'
In Duitsland is dat anders, vertellen Marrie en Koos, die in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz wonen, in Het Parool (3.2). Daar heeft de overheid besloten dat gevaccineerden meer vrijheid krijgen dan niet-gevaccineerden. "Dat hele Nederlandse ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ vind ik echt vreemd. Waarom wordt mensen met een prik niet gewoon wat meer gegund? Die kunnen de economie juist een zetje geven, door weer te gaan winkelen en vakantie te vieren. In Nederland vindt men dat dan ‘niet eerlijk’, maar het leven is nu eenmaal niet altijd eerlijk. Toch?”
Dit artikel afdrukken