Vandaag het nieuws van 11 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Bijna de helft van de 225 medewerkers van de Limburgse vleesverwerker Verhey Vlees uit Nuth is besmet met het coronavirus De Limburger, zie 1.5). Het vleesverwerkingsbedrijf legde vorige week de productie voor één week stil nadat 41 medewerkers positief waren getest. Volgens een woordvoerster wordt er voorlopig nog niet gewerkt (1limburg, zie 1.6) Verhey Vlees heeft inmiddels wel een plan van aanpak opgesteld om de besmettingen terug te dringen en weer veilig open te kunnen.

Met nog anderhalve maand te gaan probeert de horeca plannen te maken voor de feestdagen (De Gelderlander, zie 2.3). Bij een aantal horeca-ondernemers liggen verschillende scenario's klaar. Wel of geen gasten ontvangen en hoeveel, met of zonder alcoholverbod na 20:00 uur, kiezen voor afhalen of bezorgen, (kant-en-klare) thuiskookboxen of misschien kerstpakketten aanbieden?
Op initiatief van chef-kok Ron Blaauw roept de horeca politiek Nederland op om snel duidelijkheid te geven of horecabedrijven met kerst open mogen, of dicht moeten blijven (Misset Horeca, zie 1.1). "Ik denk dat ik het wel weet (na 7/1 voorzichtig weer open), maar dit pas half december bekend maken geeft weer heel veel onzekerheid voor de horeca terwijl de beslissing al lang genomen is. Daadkracht tonen", zo luidt zijn verzoek.

Dinsdagavond lieten minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s na afloop van het Veiligheidsberaad weten dat het nog onzeker is met hoeveel mensen je dit jaar Kerstmis mag vieren of uit eten mag gaan (De Stentor, zie 1.2). Volgende week hopen ze meer duidelijkheid te kunnen geven over wat wel en niet kan in december. "Het zal in ieder geval niet de kerst of oud en nieuw zijn die we van vorig jaar kennen", stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Vandaag bleek uit stukken dat het kabinet binnenkort waarschijnlijk start met experimenten voor corona-evenementen en corona-horeca (RTL nieuws zie 2.1). Ministeries hebben samen met de branche de experimenten uitgedacht. Het is de bedoeling dat deze maand nog een proef met 25 eetgelegenheden start. Begin december moeten de eerste resultaten bekend zijn. Als de resultaten positief blijken en het aantal coronabesmettingen blijft dalen, dan is het streven dat restaurants voor het einde van het jaar open kunnen. Ook start er een proef met twee voetbalwedstrijden, een indoorevenement, een zakelijk congres, een theatervoorstelling en twee outdoor festivals. Tijdens die evenementen worden verschillende maatregelen uitgeprobeerd. Een van de ideeën is om mensen in 'bubbels' in te delen. Het kabinet besluit waarschijnlijk komende vrijdag over deze experimenten.

Als de proeven een succes worden, kunnen restaurants die aan de voorwaarden voldoen, mogelijk voor het einde van het jaar weer open.
Dit artikel afdrukken