In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Tijdens de eerste golf bleven ze buiten Coronavrij, maar nu moet Verhey Vlees in Nuth de productie een week stilleggen (De Telegraaf, zie 1.5). Sinds eind oktober zijn 41 van de 225 medewerkers positief getest op het coronavirus. In overleg met de Veiligheidsregio en de GGD Zuid Limburg ging het bedrijf afgelopen nacht dicht (Distrifood, 1.2)
De bank Knab onderzocht de transacties van 1300 horecaondernemers. Van al die ondernemers worden de eigenaren van cafés relatief gezien het hardst geraakt door de coronamaatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen (Misset Horeca, zie 1.1). De gemiddelde inkomensdaling van horecaondernemers sinds de lockdown in maart tot aan de nieuwe sluiting in oktober was 18%. Kroegbazen moesten het gemiddeld met bijna een kwart minder aan opbrengsten doen.
Consumenten braken de afgelopen 8 maanden met hun oude ontbijtgewoonten. Graanproducenten als Kellogg profiteren van de thuiswerkers, fastfoodrestaurants zijn de dupe van consumenten die meer thuis zijn gaan ontbijten. Zonder woonwerkverkeer komen er in de vroege ochtend minder klanten bij ketens als McDonald's en Starbucks. Terwijl het ontbijten buitenshuis pre-Covid juist steeds meer een verdienmarkt werd. In Amerika is Wendy's het zeldzame restaurantbedrijf dat klanten tijdens de pandemie juist wel naar zijn restaurants lokt voor het ontbijt. De fastfoodketen startte vlak voor de pandemie met de verkoop van ontbijt, een paar maanden later is het goed voor 7-8% van de wekelijkse omzet (CNBC, zie 2.1). Waarom? Dat blijft onduidelijk.
'Donut Day', een dag zonder nieuwe covid-19 gevallen en geen nieuwe sterfgevallen in Australië; het land beleeft er nu een aantal op rij. De zoete lekkernij is het Australische symbool voor Covid-hoop geworden (The Guardian, zie 3.3). Het begon met uitverkochte schappen, sloeg over naar Twitter waar een donutemoiji de letter O vervangt bij onder meer verschillende ministers. Een dag met een 'dubbele 0' staat nu garant voor plaatjes met dozen vol met geglazuurde broodjes en driedubbele productie. Zelfs de updates van het aantal positieve testen worden in donuts weergegeven.
Look what I just arrived home to. Well done Victoria. What an amazing State we live in and what an amazing achievement by all. Thank you. ???????? pic.twitter.com/Kv3vPKwiF5
— Chief Health ????fficer, Victoria (@VictorianCHO) October 26, 2020
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
‘Café-eigenaren hardst geraakt door coronamaatregelen’
Misset Horeca -
Vleesverwerker dicht na 41 coronagevallen
Distrifood -
Cateraars willen extra coronasteun van overheid
Misset Horeca -
Zo belabberd is het echt gesteld met de horeca: ‘Hopelijk kan alles in de feestmaand weer open’
AD -
Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht
De Telegraaf
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
’Vaccin nog voor kerst’
De Telegraaf -
People who have had Covid think they're 'immune' and are less likely to follow lockdown rules
Daily Mail -
How doughnuts became Australia's symbol of Covid hope
The Guardian -
Corona wereldwijd uitroeien? 'Meer geld voor ontwikkelingssamenwerking'
NU.nl -
Air pollution linked to greater risk of dying from covid-19 in the US
New Scientist -
Geen publiek bij sport en vervroegde sluiting horeca hadden weinig effect op besmettingen
de Volkskrant -
Maandenlang niets proeven en ruiken door corona: 'Het zou blijvend kunnen zijn'
RTL nieuws -
Tip tegen de coronadip: blijf in beweging (hoe laagdrempelig ook)
Knack -
Dit is de reden waarom India minder coronasterfte heeft
Metro
4. Overig
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Theo #1,
Terwijl de herkomst van Covid-19 nog steeds een grijs gebied is, achten wetenschappers de hypothese van een uit een laboratorium ontsnapt virus nog steeds aannemelijk. Dit scenario, dat eerder werd afgewezen, krijgt weer aandacht.
De hypothese van een menselijke fout met besmetting vanuit een laboratorium, is sinds zondag 8 november weer op de voorgrond van de mediascène gekomen.
Een internationale missie heeft van de WHO de opdracht gekregen om het beginpunt van de uitbraak van Covid-19 te traceren. Deze door de WHO gemandateerde deskundigen zijn op vrijdag 30 oktober voor het eerst met Chinese wetenschappers bijeengekomen.
Van de Wuhan-markt naar het P4-laboratorium.
Het onderzoek begon met de straatmarkt van de stad Wuhan en zijn exotische dieren die levend werden verkocht, voordat ze hun focus vestigden op het "P4-laboratorium", een paar kilometer verderop. Een tamelijk nieuw laboratorium gespecialiseerd virusonderzoek.
Afgelopen zondag in "Le Parisien" het resultaat van het werk van vijf Franse onderzoekers (viroloog, bio-computer wetenschapper, natuurkundige, genoom specialist). Zij zijn medeauteurs van een publicatie in het tijdschrift Médecine/Sciences waarin zij opnieuw de kwestie van een laboratoriumongeval aan de orde stellen, naast andere mogelijkheden.
"Het is niet gemakkelijk om gehoord te worden", zegt Jacques van Helden, een van de co-auteurs, hoogleraar bio-informatica. "Om redenen van ontbreken van wetenschappelijk bewijs, is er veel terughoudendheid voor deze hypothese".
"Het spoor naar het laboratorium moet niet worden uitgesloten".
De meerderheid van de wetenschappelijke publicaties is het erover eens dat het virus van natuurlijke oorsprong is. "Wetenschappelijk gezien is er geen bewijs om uit te sluiten dat een virus uit een laboratorium afkomstig is", zegt hij.
Hetzelfde zegt de Franse viroloog Etienne Decroly, die in een artikel dat op 27 oktober in het tijdschrift van het CNRS is gepubliceerd, ook van mening is dat de hypothese van een laboratoriumlek niet moet worden uitgesloten.
Het virologie laboratorium in Wuhan, beschikt over technieken om aan dit virus te werken. Het gaat niet om het bouwen van een biologisch wapen, maar om onderzoek gericht op een beter begrip van de werking van dit virus", zegt de wetenschapper. En dus mogelijk een laboratoriumfout.
Eerdere gevallen van een laboratoriumlek.
- In 1967 werd het Marburg-virus geïdentificeerd bij uitbraken in Duitsland en Servië. Deze werden gekoppeld aan laboratoriumwerk aan Afrikaanse groene apen die uit Oeganda werden geïmporteerd.
- De grieppandemie van 1977 is een ander voorbeeld. Het is een virusstam is die in de jaren vijftig van de vorige eeuw is verzameld en uit een laboratorium is gelekt.
Welk dier?
Hoewel bekend is dat Covid-19 afkomstig is van een vleermuisvirus, is het dier, dat slechts als "tussengastheer" fungeert, nog niet geïdentificeerd. Terwijl het schubdier ooit een kandidaat was, is het in dit geval niet duidelijk...
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Zie ook: Midi-Libre (9 nov 2020)
(Ik geloof niet in een complottheorie maar wel in de mogelijkheid van een menselijke fout of onzorgvuldigheid. Dit gebeurt immers regelmatig met andere gevaarlijke stoffen zelfs zonder dat het betreffende bedrijf daar zelf weet van heeft.)
Money makes the world go round.
4.5
'Het IMF heeft de schade veroorzaakt door SARS-CoV-2 tot 2025 begroot op US$ 28000 miljard.'
Kunnen ze nou nog steeds niks anders doen dan alles in geld uitdrukken? Druk dan toch wat geld bij.
Hoe groot is de milieuschade daardoor tot 2025, hoe groot de voedseltekorten, hoeveel gezondheidsschade?
4. Overig
4. ‘Laboratorium oorsprong’ van SARS-CoV-2 wordt steeds meer postvattend. Changing Times
5. Het IMF heeft de schade veroorzaakt door SARS-CoV-2 tot 2025 begroot op US$ 28000 miljard. World Economic Outlook Reports