Net zoals de verboden tegen het afsteken van vuurwerk in Nederland massaal werden genegeerd, zo werd er zondagmiddag toch tegen coronamaatregelen gedemonstreerd in Amsterdam. Het verbod was uitgevaardigd door de Amsterdamse burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. Het vermoeden bestond "dat personen en groepen die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken" op de demonstratie af zouden komen (Het Financieele Dagblad, 3.3). En inderdaad: rellen, arrestaties, en gewonden, die de internationale pers halen: Bloomberg, The Independent.

Covid-19 op Belgische Zuidpoolbasis
Op de Belgische Prinses Elisabethbasis, gelegen op Antarctica, blijken 16 van de 25 aanwezige onderzoekers - vermoedelijk - met de Omikron variant achter Covid-19 besmet te zijn. Ze hebben milde symptomen en zijn in quarantaine; de hele poolbasis blijft tot 12 januari afgesloten van de buitenwereld.

De eerste besmetting werd op 14 december vastgesteld, bij een van de expeditieleden die een week eerder aangekomen waren. "Hoewel het lastig is om de besmette teamleden in quarantaine te plaatsen, heeft het werk op het poolstation er niet echt onder te lijden," aldus projectleider Joseph Creek van de International Polar Foundation (BBC, 2.1). Wel is het onderzoeksprogramma van deze poolzomer aangepast.

Alle wetenschappers en teamleden die naar de poolbasis afreizen moeten gevaccineerd en getest zijn voor vertrek. In dit geval hadden alle leden van de expeditie hun vaccinaties in België gehad, waren ze voor vertrek naar Zuid-Afrika getest, daar 10 dagen in quarantaine geweest en voor vertrek naar Antarctica opnieuw getest. Volgens een viroloog in de Belgische krant Le Soir wijst alles erop dat het om een omikronbesmetting gaat. Naar verwachting zal het cluster binnen 2 weken uitdoven.

Dit artikel afdrukken