"Daarmee haalt de agrarische sector opgelucht adem", schrijft Boerenbusiness.

In juni loopt de toelating van glyfosaat op de Europese markt af. De afgelopen maanden werd duidelijk dat een aantal lidstaten, waaronder Nederland, Zweden en Frankrijk, tegen verlenging van het gebruiksrecht is, zolang er geen duidelijkheid is over de gezondheidsrisico's van het middel. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) classificeerde vorig jaar glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. De European Food Safety Authority (EFSA) stelt dat glyfosaat veilig is voor mensen.

Het Europese Parlement schaarde zich gisteren achter een hernieuwde licentie. 374 parlementariërs stemden voor, 225 waren tegen, 102 onthielden zich van een stemming. Wel stelt het Parlement een aantal flinke beperkingen voor, waaronder een totaalverbod voor privégebruik en gebruik op straten en in parken. Bovendien wil het Parlement de licentie maar voor 7 jaar afgeven in plaats van de aanvankelijk voorgenomen 15 jaar. Voorts vraagt het de Europese Commissie een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gevaren van glyfosaat voor de gezondheid.

In mei stemmen de lidstaten opnieuw over verlenging van de glyfosaat-toelating. Het Parlement hoopt dat de Europese Commissie in haar nieuwe voorstel de aanscherpingen zal meenemen.

Fotocredits: 'Poison by design', Austin Valley
Dit artikel afdrukken