Boven Genua, in noordelijk Italië, is een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn gevonden. In Noord-Italië worden de meeste varkens van het land gehouden, zo'n 85 procent. Daarom kan een eventueel doorzettende uitbraak van Afrikaanse varkenspest grote consequenties hebben voor de export van vooral de onder consumenten geliefde prosciutto crudo (gedroogde en gezouten rauwe ham) naar andere landen.

Tot op heden was alleen Afrikaanse varkenspest vastgesteld op Sardinië; vanwege het isolement van het eiland, had Italië als geheel - in tegenstelling tot Duitsland en België - nog geen last van handelsbeperkingen.

Nederland exporteert hammen naar Italië voor verwerking door lokale vleeswarenfabrieken tot droge rauwe Italiaanse ham (nog altijd gelden alleen voor een beperkt volume van de Italiaanse hammen strenge herkomsteisen, al is het sinds kort verplicht de herkomst van grondstoffen te vermelden).

Eventuele handelsbeperkingen kunnen ook de Nederlandse export naar Italië treffen, als landen hun grenzen sluiten voor alle varkensvleesproducten die via Italië op de markt worden gebracht.
  • Deel
Druk af