0
Fotocredits: Sus barbatus, Carine06, via Flickr

Flash VoedselketenVarkenspest berooft bevolking Borneo van zijn inheemse wilde varken

De wereldwijde impact van de Afrikaanse varkenspest is veel ernstiger dan we ons realiseerden. Het virus tiert namelijk al jaren welig in Azië en bedreigt daar niet alleen de varkensvleesindustrie, maar ook het culturele erfgoed en de bestaansmiddelen van de inheemse bevolking. Voor het eerste aspect is wereldwijd wel aandacht; bijvoorbeeld door de race om vaccins te ontwikkelen, voor het tweede nauwelijks.

Ten onrechte, volgens onderzoekers. In Science schrijft Erik Meijaard, oud-voorzitter van de Wild Pigs Specialist Group van de IUCN, een brandbrief over de vrijwel verdwenen baardzwijnen op Borneo.

"Het is een kwestie van voedselzekerheid en armoede", zegt hij in The Guardian. Zonder actie dreigt een "onomkeerbaar verlies van diersoorten en de ecosystemen, culturen, bestaansmiddelen en gemeenschappen die ze ondersteunen."

Borneo is na Groenland en Nieuw-Guinea het grootste eiland van de wereld en omvat het Indonesische Kalimantan, de Maleisische regio's Sarawak en Sabah en het sultanaat Brunei. Sinds het Afrikaanse varkenspestvirus - dat voor mensen niet gevaarlijk is - er voet aan wal kreeg in 2021, is de populatie van het inheemse baardzwijn (Sus barbatus), ooit de meest voorkomende grote zoogdiersoort, er met 90% à 100% achteruit gegaan. "Deze varkens zijn verdwenen," zegt Meijaard.

Verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest in Zuidoost-Azië voorkomen is cruciaal, niet alleen voor de varkensvleesindustrie, maar ook vanwege de nu duidelijk geworden verstrekkende ecologische en maatschappelijke gevolgen.

FAZ - Schweinepest bedroht Indigene, 21 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.