De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft 177 soldaten aangesteld die de wildezwijnenpopulatie in Italië in 5 jaar tijd met 80% moeten terugdringen. Op die manier hoopt de Italiaanse regering een 'economisch en sociaal probleem' te voorkomen, dat zou ontstaan als de Afrikaanse varkenspest zich zou uitbreiden naar de regio's waar de beroemde Parmaham wordt geproduceerd.
Sinds in 2022 de eerste wilde zwijnen het loodje legden in Italië door de Afrikaanse varkenspest (AVP), zijn er zorgen over de gevolgen daarvan voor de beroemde Italiaanse prosciutto. Zo is de parmaham in zijn eentje goed voor €1,7 miljard aan inkomsten, vertegenwoordigt de Italiaanse varkensvleesindustrie in totaal een waarde van €8 miljard en dat bedrag staat weer voor de baan van 50.000 Italianen. Binnen de levensmiddelenindustrie is de Parmaham een van de grote iconen. Voeding onder de aanduiding 'Made in Italy' is goed voor bijna een kwart van het nationaal bbp van €2.050 miljard. De totale voedingsindustrie en landbouw is goed voor 4 miljoen banen op 740.000 landbouwbedrijven, in 70.000 voedingsbedrijven en meer dan 330.000 horecabedrijven en 230.000 detailhandels. Vanwege die grote belangen is Italië niet alleen tegen de Nutri-Score die de iconen van het land veelal oranje en rood laat kleuren maar ook tegen het wilde zwijn dat als chinghiale niettemin in worstjes en ragú te vinden is.

Meteen na de eerste ontdekkingen sloten China, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en Mexico hun grenzen voor de invoer van Italiaans varkensvlees om de gevreesde dierziekte buiten te houden.

Ook Canada besloot recent de import van parmaham te beperken. Volgens het consortium loopt de jaarlijkse schade aan misgelopen export inmiddels op tot €25 miljoen, aldus het FD. Binnen de EU zijn vooralsnog geen beperkingen voor de verkoop van Italiaanse varkensvleesproducten. "De parmahamban kost ons tientallen miljoenen," zegt Stefano Fanti, algemeen directeur van het Consorzio del Prosciutto di Parma.

Maar met de zich uitbreidende wilde zwijnenpopulatie - tot in Rome zijn ze opgerukt -, blijft ook de Afrikaanse varkenspest zich ongebreideld verspreiden over Italië. Dit jaar zijn al 703 met AVP besmette zwijnen gevonden, waarvan 65 in de provincie Parma.

In lijn met de trots die de Italianen aan de dag leggen ten aanzien van hun iconische producten als parmaham, parmezaanse kaas en olijfolie, die je rustig als voedselnationalisme mag betitelen, aarzelt de ultrarechtse regering van premier Giorgia Meloni niet.

"We grijpen stevig in om te voorkomen dat duizenden varkens moeten worden geslacht en een gezondheidsprobleem omslaat in een economisch en sociaal probleem," aldus minister van landbouw Francesco Lollobrigida in het FD. De regering benoemt 177 soldaten die met inzet van militaire drones met warmtebeeldcamera's en speurhonden in 5 jaar 80% van de wilde zwijnenpopulatie (naar schatting een miljoen zwijnen) moet elimineren.