Italië is van plan het recht op gezond voedsel op te nemen in de grondwet. Daarmee steekt het land niet alleen een spaak in het wiel van de invoering van de Nutri-Score als Europees voedselkeuzelogo. Mogelijk gaat het voedselkeuzelogo zelfs een rol spelen bij de herverkiezing van Ursula Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie.
Dat Italië geen voorstander is van de Nutri-Score, maakt het land al lange tijd duidelijk. Volgens de Italianen zet de Nutri-Score hun nationale trots, in de vorm van Parmaham, Parmezaanse kaas en extra virgine olijfolie, in een kwaad daglicht omdat die producten een oranje of rode kleur krijgen. De Italianen ontwikkelden zelfs een eigen alternatief, het Nutrinform-systeem.

Begin dit jaar lieten we hier op Foodlog nog eens zien hoe het logo 'voedingsmodernisten' en 'gastro-nationalisten' tegenover elkaar stelt. Nou heeft het Nederland ook jaren van getreuzel en tegenwerking en een aanpassingsronde door het internationaal wetenschappelijk comité gekost voor wíj het logo officieel introduceerden, maar Italië gaat nog een flinke stap verder.

Grondwetswijziging
Tijdens een Europese verkiezingsbijeenkomst vorige week, kondigde de Italiaanse minister van Landbouw Francesco Lollobrigida, zwager van premier Giorgia Meloni, een grondwetswijziging aan. "De Republiek garandeert de gezonde voeding van haar burgers. Daartoe streeft zij het principe van voedselsoevereiniteit na en beschermt zij producten die de nationale identiteit symboliseren", zei Lollobrigida volgens Euronews. De procedure voor de wijziging is al gestart in de Italiaanse Tweede Kamer en zal binnenkort starten in de Eerste Kamer. Wordt het wijzigingsvoorstel aangenomen, dan volgt nog een referendum.

Zou de grondwet inderdaad gewijzigd worden, dan worden de gezondheidsvoordelen van Italiaanse voedingsmiddelen in feite door de grondwet bevestigd, waarmee Italië de invoering van het door de EU gesteunde Nutri-Score-systeem effectief zou kunnen belemmeren. Het plan onthult de "diepe kloof tussen de EU en Italië op het gebied van voedingswaardering", aldus Euronews.

Nutri-Score is op dit moment ingevoerd in 7 Europese landen, waaronder Nederland. Vorige maand ging de overheidscampagne van start die consumenten duidelijk moet maken hoe zij gemakkelijk de gezonde keus kunnen maken. Maar in Europa gaat het minder makkelijk, onder meer onder druk van de dwarse Italianen.

Politiek wisselgeld?
De discussie over voedsellabeling heeft mogelijk grote gevolgen voor de Europese politiek. Tot nu toe hield Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar streven naar herbenoeming open of ze steun zou zoeken bij de rechtse Italiaanse regering. In veel van de EU-lidstaten dreigt zich een ruk naar rechts voor te doen, waar Von der Leyen zich tegen wil verzetten. "Von der Leyen heeft er belang bij om nu tot een vergelijk te komen met de Italiaanse regering," aldus Lorenzo Castellani, hoogleraar geschiedenis van politieke instellingen aan de Luiss Universiteit in Rome. En dan zou een Europese voedselkeuzelogo wel eens makkelijk 'wisselgeld' kunnen blijken.