Volgens 'bronnen uit de bancaire hoek' staat het oer-Hollandse bedrijf HAK te koop. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

HAK heeft in Nederland ruim een derde van de markt voor groenteconserven in handen. "Een op de drie potjes appelmoes, worteltjes of bruine bonen die in Nederland over de toonbank gaan" komt bij HAK vandaan, blijkt uit het jaarverslag 2019. Ook in België (15%) en Duitsland (2,5%) heeft HAK fikse marktaandelen. Sinds 2017 verkoopt HAK ook verse gesneden groente aan bedrijven voor salades, broodjes en pizza.

Sinds 2005 is HAK in handen van NPM Capital, de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen. Die onderzocht al eens in 2016 of er mogelijkheden waren voor verkoop. De nieuwe poging is ingegeven door de goede resultaten van HAK in 2020. Door de lockdowns stonden de groenten van HAK vaker op het thuismenu. Volgens een anonieme bankier zou een koper voor HAK zo'n €135 miljoen op tafel moeten leggen.

HAK timmert in Nederland al tijden aan de weg met zijn gezonde initiatieven. Al sinds 2019 prijkt het Nutri-Score-logo op de potten van HAK. HAK wijst zijn klanten op het belang van de consumptie van groenten, haalde suiker en zout uit de appelmoes en erwtjes en bedacht een 'intelligent bord' waarmee kinderen stiekem meer groente binnen krijgen. Tevens loopt het bedrijf voorop met de introductie van het duurzaamheidslogo PlanetProof.
Het Financieele Dagblad - 'Groentebedrijf HAK staat in de etalage'
  • Deel
Druk af