Nóg harder dan de Inflatiecijfers stijgen de prijzen van diepvriesgroenten. In september kwam het inflatiecijfer van het CBS uit op 14,5%. Maar voor diepvriesgroente moesten consumenten maar liefst 21,5% meer betalen dan in september vorig jaar. Groenteconserven werden 13,1% duurder, verse groente 11,2%, stukken minder dan de diepvriesgroenten.
Dat juist de groenteverwerkers zo'n hoge stijging laten zien, heeft enerzijds te maken met de kostenstijgingen voor energie en andere grondstoffen zoals blik en glas. Anderzijds lopen ook de groentecontracten fors op en is de druk om prijzen verder te verhogen voor de contractteelt groot. Groenteverwerker HAK stopt in januari 6 weken de productie. "Uiterst bizar", merkt Peter de Waard op in de Volkskrant, dat de volgende dag de potjes HAK in de aanbieding waren bij Albert Heijn. Toeval of uitgekookte marketing?
Overigens droeg de prijsstijging van de voedingsmiddelen en alcoholloze dranken in september slechts 1,6 procentpunt bij aan de totale inflatie, volgens het CBS. De belangrijkste bijdrag kwam van huisvesting, water en energie met 8,8 procentpunt,
Lees alles over reageren in de gespreksregels.