imageJe wilt het geloven of niet maar gruiten is het woord waarmee kinderen van basisscholen dit najaar benaderd worden om ze bewust te maken van het eten van groenten + fruit= gruiten dus!
Een collega liet mij vandaag een interview lezen in een foodmagazine (ben de naam even kwijt), waarin ons aller Cas Spijker en Pierre Windt aandacht besteden aan dit nieuwe fenomeen.

We gaan de goede kant op. Maakte ik eerst melding van aandacht voor punt 13 van de lijst, hier zitten we op punt 1 en punt 6. Waarom gruiten?
Veel kinderen eten te weinig groenten en fruit. Da’s niet best, want in groenten en fruit zitten wezenlijke stoffen. Veel vitaminen, mineralen (ijzer), vezels (net als in bruin brood) en nog veel meer... Iedereen heeft deze stoffen nodig om fit en gezond te blijven. Om goed te kunnen leren, flink te groeien en om lekker te sporten. Met groenten en fruit houd je je huid en je haar mooi. En ze zorgen er ook voor dat je niet zo snel ziek wordt. Daarom is het belangrijk dat elke dag genoeg groenten en fruit te eten en drinken. Het beste is: elke dag drie grote scheppen groente en twee keer fruit! Want teveel groenten en fruit kun je niet eten. Nooit!

Zo staat de boodschap op de jeugdsite vermeld.

Het totaal bestaat uit een uitgekiend lespakket, afgestemd op de groepen 5 tot en met 8, gaat in op kennis en houding bij kinderen ten aanzien van groenten en fruit. Voor jongere kinderen zijn er andere materialen. Het klassikaal gruiten voegt een gedragscomponent toe. Eenmaal gewend aan de gruitroutine blijken kinderen gezamenlijk gruiten leuk te vinden en er naar uit te kijken.

SchoolGruiten is een gezamenlijk initiatief van:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Productschap Tuinbouw,
AGF Promotie Nederland, Stichting Voedingscentrum Nederland
In samenwerking met: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) , Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W)
Dit artikel afdrukken