De Amerikaanse president Donald Trump heeft de ambitie om het Amerikaanse leger weer op te bouwen tot het sterkste ter wereld. Maar het lukt niet om voldoende geschikte rekruten te vinden, schrijft het AD. Ze zijn te dik.

Ruim tweederde van de Amerikaanse bevolking tussen de 17 en 24 jaar voldoet niet aan de toelatingseisen voor het leger. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze te zwaar zijn of een verleden hebben met criminaliteit en drugs. Van de jongeren die overblijven is maar 13% beschikbaar en in staat alle toelatingstesten te halen. De beoogde doelgroep kiest liever voor een andere werkkring. De goed draaiende economie biedt volop alternatieven om geld te verdienen.

Het probleem van overgewicht in het leger doet zich niet alleen in Amerika voor. Foodlog besteedde al aandacht aan de dikke soldaten in Engeland, België en Spanje.

In Nederland heeft 43% van de bevolking te kampen met overgewicht en is 12,1% obees, blijkt uit cijfers van het CBS. In de VS is 37,7% van de volwassenen obees. Nederland hoort in Europa juist bij de 'lichtgewichten'. Hoe zich dat vertaalt in onze krijgsmacht, is niet bekend.
AD - Trump wil 'sterkste leger ooit', maar Amerikanen zijn te dik om te vechten
  • Deel
Druk af